Csődök sora döntheti romba a zöldség- és gyümölcságazatot

A Freshfel Europe az energiaárak példátlanul magasra emelkedő szintje miatt felszólítja a hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a gyümölcs- és zöldségágazatra gyakorolt messzemenő hatások enyhítésére. A magas villamosenergia- és gázárak, valamint a termelési alapanyagok, a szolgáltatások és a logisztika növekvő árai miatt a friss termékeket előállító vállalkozásokat komoly gazdasági nehézségek, sőt, akár a csőd veszélye is fenyegetheti. Ezeket az áremelkedéseket a kis árrés miatt a lánc már alig tudja elnyelni, eddig nem terhelték a fogyasztókra.

A friss gyümölcsök termesztése és forgalmazása az ellátási lánc során különböző célokra igényel energiát. Az, hogy mennyi energiát és mikor használnak fel, a terméktől és annak piaci céljától függ. A kültéri termelésnél áramra van szükség a megfelelő öntözéshez, a beltéri termelésnél pedig hőmérséklet-szabályozásra és megfelelő világításra. A csomagoló és tároló létesítményeknek bizonyos szintű hűtésre és hőmérséklet-szabályozott légkörre van szükségük, csak úgy, mint az érlelő létesítményeknek. A logisztika és a szállítás szintén energiát igényel. Az elosztóközpontoknak és a kiskereskedőknek is megfelelő körülményeket kell biztosítaniuk ahhoz, hogy a fogyasztók friss és biztonságos termékeket kapjanak – írja a NAK.

Fotó: Unsplash

Ebben az energiaválságban a friss termékeket előállító vállalkozásoknak különböző szerződéses feltételekkel kell szembenézniük, valamint energiafüggőségük is eltérő lehet. Emiatt az EU különböző nemzeti energiapiacai között egyenlőtlen versenyfeltételek között működnek. Néhány frissáru ipari szereplőnek az előző évinél akár tízszer magasabb villamosenergia számlákkal kell szembenéznie. Az emelkedő energiaárak jelentős gazdasági nyomást gyakorolnak az európai frissáru ágazatra, amely nagyon szűk árrésen belül működik. Mivel a fogyasztók vásárlóereje a magasabb energiaszámlák miatt csökken, a Freshfel Europe a friss termékek fogyasztásának 10%-os csökkenését is észleli az elmúlt hónapokban. Ez tovább súlyosbítja a frissáru ágazat jövedelmezőségi kihívásait. A gazdasági nehézségek vagy akár a piaci szereplők csődje is valószínű, ha nem találnak gyorsan megoldást.

A Freshfel Europe hangot ad a döntéshozók felé az ágazat energiaügyi aggályainak. Philippe Binard, a Freshfel Europe általános küldöttje a következőket nyilatkozta: “Becsléseink szerint az ágazat hozzáadott energiaköltségei a jelenlegi szezonban mintegy 6,8 milliárd euróra rúgnak a gyümölcsösöktől a friss termékeknek a csomagolóállomásokról való elszállításáig. Ezen túlmenően az egyes termékkategóriáknak is lehetnek további energiaköltségei a láncban. Ha például az alma tárolási tendenciái változatlanok maradnak, számításaink szerint az ilyen többletszámlák a következő szezonban megközelíthetik a 200 millió eurót”. Ez az új energiaköltség a termelési alapanyagok, a szolgáltatások és a logisztika egyéb, a COVID járvány és az azt követő zavaró tényezők következtében már megfigyelt emelkedő költségeihez járul hozzá. A Freshfel Europe korábban arra figyelmeztetett, hogy az ágazat az elmúlt évben mintegy 10 milliárd euró többletköltséget szenvedett el.

A többi élelmiszerágazat kiskereskedelmi árai az utóbbi időben 15-20%-kal emelkedtek, ezt a többletköltséget a fogyasztókra hárítják. Ez az áthárítás még nem tükröződött a fogyasztók által fizetendő gyümölcs- és zöldségárakban. Bár a friss termékek továbbra is az egyik legmegfizethetőbb és legtáplálóbb élelmiszerkategóriák közé tartoznak, pozíciójuk most veszélybe került. Ez aggasztó, figyelembe véve a gyümölcsök és zöldségek alapvető szerepét, amelyek a megoldás részét képezik az EU fenntarthatósági céljainak elérésében a Green Deal, a Farm to Fork stratégiában, a FIT Package 55 programban, valamint a rák elleni küzdelemről szóló uniós terv jobb egészségi állapotra vonatkozó célkitűzésének biztosításában.

A Freshfel Europe az energiaválság járulékos hatásaira is felhívja a figyelmet. A termékek frissessége, minősége és biztonsága veszélybe kerülhet a megfelelő hőmérséklet-szabályozott tárolás nélkül, valamint a mikrobiológiai szennyeződés kockázata megnő, ha a hűtési láncok megszakadnak. Ez viszont negatív hatással lesz a fenntarthatóságra, mivel az élelmiszerhulladék mennyisége növekedni fog. Binard hangsúlyozta: “Ágazatunkat alapvető fontosságú ágazatnak kell minősíteni, ki kell zárni az esetleges energiacsökkentésekből. Ez biztosítaná, hogy az ágazat képes legyen ellátni alapvető feladatát, a minőségi és biztonságos friss termékek fogyasztókhoz való eljuttatását”.

A következő hónapokban megváltozhat a piac gördülékenysége. A termelőknek nehéz döntésekkel kell szembenézniük a betakarítás, a tárolás vagy a termékek feldolgozása tekintetében a várható energiaszámlák fedezésére szolgáló kapacitásuk alapján. A friss termékek piacának stabilitását a fagyasztott és feldolgozott gyümölcs- és zöldségágazat, valamint az illóolajok tendenciái is befolyásolni fogják, amelyek szintén érzékenyek az energiafogyasztásra. Középtávon az élelmiszerbiztonságot veszélyezteti, hogy a termelők és kereskedők képesek-e gazdaságilag fenntarthatóak maradni az energiaválság alatt. Binard kifejtette: “A friss termékek kínálata csökkenhet, mivel a termelők tönkremennek vagy betakarítatlanul hagyják a gyümölcsöket, zöldségeket, mivel nem tudják tárolni azokat. Az üvegházakban a fűtés vagy a világítás korlátozása miatt a termelési időszak megrövidülhet.  Továbbá a megfelelő hőmérsékletszabályozás hiánya miatt fennáll a növények nem megfelelő fejlődésének veszélye, ami csökkenti a terméshozamot. Mindez hatással lehet az ellátásra, amelyet ráadásul az éghajlatváltozás is egyre inkább befolyásol”.

A Freshfel Europe felszólítja a regionális, nemzeti és európai döntéshozókat, hogy fontolják meg az összes szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a friss gyümölcs- és zöldségágazat ismét bizonyítsa rugalmasságát, hogy továbbra is minőségi, ízletes, változatos, biztonságos és megfizethető friss gyümölcsöt és zöldséget tudjon biztosítani az európai fogyasztóknak. Az energiaválság példátlan lehetőséget kínál arra, hogy a friss termékeket még inkább alapvető árucikkekké váljanak, tekintettel egyedülálló egészségügyi előnyeikre és az élelmiszerláncon belüli minimális környezeti hatásukra. A Freshfel Europe a következő intézkedéseket határozta meg, mint olyan kulcsfontosságú lépéseket, amelyeket további késedelem nélkül meg kell tenni:

  • A KAP-ban vagy más szakpolitikában megfontolni az összes szükséges rendkívüli intézkedést annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen az energiaválságnak az alapvető fontosságú friss termékek ágazatára gyakorolt következményeit.
  • Egyenlő versenyfeltételek megteremtése az EU-ban a piaci szereplők közötti verseny torzulásának elkerülése érdekében. Akár az energiaárak uniós szintű felső határának meghatározása.
  • A gyümölcsök és zöldségek biztonságos mentesítése a potenciális energiacsökkentés alól a termékek frissessége, minősége és biztonsága érdekében.
  • Önálló energiatermelés felé való elmozdulás és az ágazatban az energiahatékonyságot szolgáló innovatív technológiák támogatása.
  • Energiatermelés ösztönzése a gyümölcsösökben, üvegházakban és más ágazati létesítményekben saját felhasználásra és a függőség csökkentésére azzal a lehetőséggel, hogy a többlet hálózatba történő visszatáplálásának lehetőségével vidéki területeken megerősített hálózatba.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi zöldségek brutt... A Kecskemét Nagybani piacon a szabadföldi Desire burgonya ára csökkent 10 százalékkal, a 22. héten 100 forintba került kilója. A Condor szabadföldi b...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...