Veszélyezteti a koronavírus az európai zöldség- és gyümölcsellátást

A teljes élelmiszer-ellátási láncot vizsgálták az IHS Markit brit, német és amerikai elemzői. Olyan szűk keresztmetszeteket azonosítottak, amelyek alapvetően befolyásolhatják egy ország élelmiszer-ellátásának biztonságát. Összesen 12 ilyen pontot találtak, amelyek közül 2 vagy 3 egyidejű jelentkezése gyors intézkedésekkel még kezelhető, ám négynél több már szinte megoldhatatlan helyzetet teremt. A legnagyobb kihívás, hogy bár a világon jelenleg elegendő élelmiszert állítanak elő a népesség élelmezéséhez, a megtermelt áruk azonban vagy nem tudnak eljutni oda, ahol igazán szükség lenne rájuk, vagy nem olyan mennyiségben, illetve nem elég gyorsan érnek célba. […]

Tovább…

Megjelentek a friss zöldséget és gyümölcsöt áruló automaták Németországban

Friss zöldségek és gyümölcsök is bekerülnek a német Westermann cég „Non­stop-Shop” automatáiba, amelyek eddig tej- és tejterméket árultak. Ezzel új lehetőséget kínálnak a közvetlen termelői és termőhelyi értékesítésben is. A helyi és környékbeli gazdák kikerülhetik az értékesítési lánc jelentős részét, a vevők pedig friss termékekhez jutnak. […]

Tovább…

Padlizsánt és paradicsomot pusztítva tüntettek a kertészek

Demonstrációt tartottak az almeríai La Cañada település közelében a Független Spanyol Gazdálkodók Szövetségének tagjai. A spanyol kertészek padlizsán és paradicsom megsemmisítésével tiltakoztak. A szervezet elnöke szerint a két növény értéke folyamatosan csökken az európai piacokon a Marokkóból származó import áru hatására. Joaquín Lopez elmondta, hogy korábban Németországból olyan visszajelzést kaptak, miszerint a spanyol áruként feltüntetett import paradicsom vizsgálatakor kiderült, hogy az Észak-Afrikából, Marokkóból származik. […]

Tovább…

A kistermelők is közvetlenül beszállíthatnak az Auchan zöldségcsomagoló üzemébe

A gyökérzöldség- és hagymatermelők részére tartott szakmai fórumot az Auchan és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az áruházlánc kiskunlacházi csomagolóüzemében a technológia bemutatásán kívül termelői-beszállítói workshopot is rendeztek. Az esemény a második volt a vállalat és a gazdákat összefogó szervezet ágazatokra külön-külön fókuszáló, átfogó sorozatában. Az üzemben alkalmazott technológiáknak köszönhetően a kis mennyiséget beszállítókat is gördülékenyen képesek fogadni az áruházláncnál. […]

Tovább…

Tovább folytatódik a burgonya és a vöröshagyma drágulása

Áprilisban 6,6 százalékkal nőttek a piaci árak a márciusi 7,0 százalékos és a január-februári kéthavi átlagos 8,0 százalékos drágulást követően – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető friss adatokból. Ugyan a zöldségfélék áremelkedése a márciusi 43,2 százalékosról 27,0 százalékosra lassult, az átlagadatok mögött hatalmas kilengések vannak. A vöröshagyma például áprilisban jóval drágább volt, mint egy éve, a burgonya pedig márciusban már kétszer annyiba került, mint tavaly. Eközben olcsóbb lett az uborka, a karfiol és a fejes saláta az előző hónapok adataihoz hasonlítva. […]

Tovább…

Bajban a magyar konzervuborka: már a hazai piacot sem tudják ellátni a gazdák

Már nem tudják ellátni a gazdák a Magyarországon termesztett konzervuborkával a hazai piacot, emiatt az egyre több importra szorul. Jelenleg mintegy 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a szám azonban évről évre csökken, ami a munkaerőhiány folyamatos növekedésének eredménye. Ahhoz ugyanis, hogy a termelőknek megérje uborkát termeszteni, szinte minden nap szedni kellene a terméseket. A legdrágábban ugyanis a legkisebb, 1-3, illetve 3-6 centiméteres uborkák adhatók el. […]

Tovább…

Eladták a 9 halálos áldozatot követelő zöldségeket kiadó bajai hűtőházat

A belga Greenyard cég közölte, hogy eladta magyarországi érdekeltségeit az ugyancsak belga Roger & Roger nevű családi vállalkozásnak. Az üzlet legfőbb eleme az a bajai hűtőház, amelyet 2018. június végén kellett átmenetileg bezárni azért, mert korábban olyan fertőzött zöldségek kerültek ki az egységből, amelyek fogyasztásába 9 ember halt bele Nyugat-Európában. Egyébként Baján tavaly szeptember közepén már újraindult a termelés, miután a fertőzés okát azonosították, és ahogy akkor jelezték, az előírt biztonsági követelményeknél is szigorúbb saját működési feltételrendszert dolgoztak ki. […]

Tovább…