Fendt-újdonság: mesterséges intelligencia segít a kaszák automatikus beállításában

A takarmányozásban a fejadag minősége közvetlenül befolyásolja a tej- és hústermelést, valamint a szarvasmarhatartók költségszerkezetét. A Fendt a DLG-ezüstérmet nyert automatikus kaszabeállító technológiájával arra törekszik, hogy állandó legyen a szárazanyag-tartalom egy területen és egy vágáson keresztül. […]

Tovább…

A baromfitakarmányok tápértékét feljavított rovarok növelik

A kutatók azt remélik, hogy a táplálkozás szempontjából feljavított rovarok alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal biológiailag megerősíthetik a baromfitakarmányokat, növelve azok tápértékét. A légylárvákat olyan élelmiszerhulladékkal fogják etetni, amelyet nanoméretű természetes ásványi anyagokkal javítanak fel, mielőtt a baromfitakarmányhoz adnák. […]

Tovább…

Finomhangolás Precise Nutrition Evaluation eszközzel

Közelebb kerülhetünk a pontos tápanyag-összetétel eléréséhez, hogy tovább optimalizáljuk a takarmányt, a Precise Nutrition Evaluation (PNE) platform használatával. A búza, amellett, hogy a monogasztrikus fajok egyik fő takarmány-összetevője, a tápérték tekintetében a legváltozatosabb gabonaféle is. A legtöbb takarmány fő energiakomponense, valamint kulcsfontosságú aminosavakat is szolgáltat. […]

Tovább…

A természet gesztenyetanninok útján válaszol a kihívásokra

A növényi kivonatok takarmánykiegészítőkbe való beépítését széles körben kutatják, mint a szintetikus takarmány-adalékanyagok helyettesítésére, valamint az állatok termelési jellemzőinek javítására irányuló stratégiát. Számos növényi anyagcseretermék közül a tejelő tehenek takarmányozásával kapcsolatban jelentős figyelmet kaptak a gesztenyetanninok, a szelídgesztenyéből származó tanninok […]

Tovább…

Nem ismerjük eléggé a proteázok kínálta előnyöket!

Nem ismerjük annyira a proteázok képességeit, mint kellene. Ez volt a fő üzenete annak az előadásnak, amelyet Dr. Ludovic Lahaye tartott a Kanadai Takarmányozási Szövetség legutóbbi konferenciáján. A takarmány-adalékanyagok e csoportját ezért alaposan meg kell vizsgálni, hogy ne vesszen kárba a bennük  – vagy a természetes úton előállított  proteázokban – rejlő lehetőség. […]

Tovább…

A legjobb gyakorlatok a szilázs és a TMR optimalizálására

A mikrobiális aktivitás állandó veszélyt jelent mind a szilázs, mind a teljes vegyes takarmányadag vonatkozásában – TMR – a természetben előforduló baktériumok, élesztőgombák és penészgombák jelenléte miatt. A kockázat nagyobb lehet a meleg évszakokban, amikor a magasabb hőmérséklet és nedvesség kedvező feltételeket biztosít a mikrobák szaporodásához. […]

Tovább…

A tejelő tehenek étrendjében a zsír: a kutatás újdonságai

Továbbra is fontos szerepet játszik a zsír a tejelő tehenek táplálásában. A fehérjetakarmányozásban az aminosavakhoz hasonlóan azonban a zsírsavak a „zsírtakarmányozás” kulcselemei, és az ágazatot a kutatási adatok tájékoztatják az egyes zsírsavaknak a tejelő tehenek takarmányába való bevitelekor kifejtett konkrét hatásairól. Arról, hogyan lehet a gazdaságok szintjén alkalmazni az eredményeket. […]

Tovább…

Milyen hatást gyakorol a borjak egészségére a lassú felszabadulású tejpótló takarmányozás?

A lassú felszabadulású tejpótló napi egyszeri etetése kedvező mintázatot mutatott a vérváltozókban, valamint a viselkedési mintákban, ezek nem különböztek a hagyományos napi kétszeri etetéstől. Az Írországban végzett kutatás értékelte a lassan felszabaduló tejpótló tápszer hatását az újszülött borjak egészségére és viselkedésére, hogy megvizsgálja a szállítás során a jólétre gyakorolt lehetséges előnyöket. […]

Tovább…