Nyolc, a baromfialom minőségét befolyásoló táplálkozási tényező

z ólakban gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a baromfialom minőségére, alomanyagként használnak különböző típusú almot, például rizshéjat, mogyoróhéjat stb. Nem megfelelő kezelés esetén ezek az anyagok termelési és jóléti problémákat okozhatnak, beleértve a penészesedést, a mellhólyagok kialakulását, a talpbőrgyulladást (FPD) és az aszpergillózist, ezek mind gazdasági veszteségekhez vezetnek. […]

Tovább…

Probiotikus élesztő alkalmazása a baromfitakarmányban

A probiotikus élesztő és a belőle készült élesztőtermékek a termelési teljesítmény, a bélrendszer egészségének és az immunválasz javítására használatosak a baromfitakarmány-iparban.A Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces boulardii, Pichia guilliermondii, Kluyveromyces fragilis, Kluyveromyces lactis és Aspergillus oryzae a baromfitakarmányokban gyakran használt gombák. […]

Tovább…

Sikeres fiatal magyar halltenyésztő nyert díjat és kapott támogatást

Aranyhal ikrát mutatott a mikroszkópban. Elmagyarázta, hogyan kísérletezte ki a pontyivadék nevelésének új és természetbarát módszerét, amit az OTDK különdíjjal jutalmazott. Megmutatta a makrofotót a lepkeszárnyról, amelyen jól felismerhető a hímpor aranya. Mindez Turuczki Szabolcs Márk tudománya. […]

Tovább…

Takarmányozási teendők a tejhozam, a tejből származó bevétel maximalizálása érdekében

Az állomány hatékony takarmányozása az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a tejtermelő gazdaságok jövedelmezőségét, függetlenül a takarmányozási rendszertől. A Dairy Australia szerint a takarmánytermelés maximalizálása alapvető fontosságú az országban. A kutatások Ausztráliában is kimutatták a kapcsolatot a saját termelésű takarmány nagyobb mennyisége és a jobb jövedelmezőség között. […]

Tovább…

A bakteriofág mint a baromfibélrendszer egészségének javítását szolgáló eszköz

Az egészséges bélrendszer fenntartása fontos stratégia az állattenyésztésben, mivel pozitívan hathat a madarak termelékenységére és az ágazat jövedelmezőségére. A bél fő szerepe a „tápanyagok felszívódásában” és a „hulladékok kiválasztásában” jelentősen fejlődött, és a legújabb eredmények rávilágítanak a bélnek az immunitásra, az anyagcserére és az általános teljesítményre gyakorolt döntő hatására […]

Tovább…

Közel 300 millió forintból újítja meg a takarmányozási technológiáját az Emődi Mezőgazdasági Zrt.

Az Emődi Mezőgazdasági Zrt. 282,76 millió forintból fejleszti takarmányozási technológiáját Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyén, Emődön. A beruházás a robotizált és az automatizált takarmánykiosztás fejlesztését szolgálja a tejelő szarvasmarha takarmányozásában. A technológia célja a termelés növelése a fenntartható gazdálkodás és az adott termelési igények kielégítése mellett. […]

Tovább…

A takarmány-adalékanyagok jelentősége a hőstressz leküzdésében

Az 1800-as évek óta a hőmérséklet globálisan 1°C-kal emelkedett, és 2030 és 2052 között várhatóan további 1,5°C-kal fog emelkedni. Kétségtelen, hogy a hőstressz (HS) hatással van a tejelő szarvasmarhák (újra)termelékenységére és jólétére. A HS kezelése minden eddiginél nagyobb kihívássá vált, mivel a fajtatehenek növekvő genetikai potenciálja közvetlenül összefügg a nagyobb termelékenységgel. […]

Tovább…

A fenntarthatóság állt az All About Feed fórum fókuszában

A takarmányipari szakemberek nemrégiben gyűltek össze az All About Feed fórum első személyes rendezvényén. A fórum neves előadókkal együtt mélyrehatóan foglalkozott a fenntarthatóbb és hatékonyabb takarmánypiaccal. A rendezvényen bemutatták a legújabb fejleményeket, és lehetőséget kínáltak a résztvevőknek arra, hogy véleményt és ötleteket cseréljenek az előadókkal és a pódiumbeszélgetés résztvevőivel. […]

Tovább…