A baromfitakarmányok tápértékét feljavított rovarok növelik

A kutatók azt remélik, hogy a táplálkozás szempontjából feljavított rovarok alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal biológiailag megerősíthetik a baromfitakarmányokat, növelve azok tápértékét. A légylárvákat olyan élelmiszerhulladékkal fogják etetni, amelyet nanoméretű természetes ásványi anyagokkal javítanak fel, mielőtt a baromfitakarmányhoz adnák.

Ez a Flybox légy- és agrotechnikai vállalat tudósai által vezetett megvalósíthatósági tanulmány része, amelynek célja nemcsak a baromfitakarmány tápértékének növelése, hanem az összetevők szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése is.

A fekete katonalégy lárváit, ezekből lesznek a feljavított rovarok, bioerősítik a táplálkozáshoz szükséges ásványi anyagokkal. A lárvákat ezután a baromfi számára szánt gabonához adják, mielőtt a kutatócsoport értékeli a madarak tápanyagfelvételét
A fekete katonalégy lárváit, ezekből lesznek a feljavított rovarok, bioerősítik a táplálkozáshoz szükséges ásványi anyagokkal. A lárvákat ezután a baromfi számára szánt gabonához adják, mielőtt a kutatócsoport értékeli a madarak tápanyagfelvételét (Fotó: Pixabay)

A fekete katonalégy lárváinak bioerősítése

A kutatás során a fekete katonalégy lárváit bioerősítik a táplálkozáshoz szükséges ásványi anyagokkal, például cinkkel, vassal, kalciummal és szelénnel. A lárvákat ezután a baromfi számára szánt gabonához adják, mielőtt a kutatócsoport értékeli a madarak tápanyagfelvételét.

A fehérje az állati takarmányok alapvető összetevője, amely nélkül az ipar nem tud meglenni. Mely új fehérjék ígéretesek az állati takarmányok számára?

Alacsony kibocsátású fehérjealternatívák

Jelenleg a madarak gyakran olyan fehérjékre támaszkodnak, mint a szójaolaj, de a világméretű hiány miatt ez az összetevő gyakran nagyon drága, és környezeti szempontból is fenntarthatatlan. A csirketakarmányok ára az elmúlt két évben a másfélszeresére nőtt, és a kereslet 2050-ig várhatóan megduplázódik.

A nottinghami kutatók szerint a tanulmány lehetővé teszi egy alternatív, hiperlokális, alacsony kibocsátású fehérjemegoldás bevezetését, mivel csökkenti az előállítási költségeket, miközben növeli a baromfi és más haszonállatok takarmányának értékét.

A projekt

A projekt, amely egy kétéves, 1 millió fontos kezdeményezés része, egy moduláris rovarfarm telepítését foglalja magában egy egyetemi campuson. A rovarfarm a fekete katonalégy lárváinak élelmiszerhulladékkal és nanoanyaggal történő etetésére szolgál.

A kutatók a baromfi egészségéhez nélkülözhetetlen, természetesen előforduló ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmazó, nanoerősített szubsztrátumot fognak kifejleszteni. Az elemeket atomi léptékben egyesítik, amíg azok egyenletesen nanoméretűvé nem nőnek. Azáltal, hogy az ásványi anyagokat ebben a méretben hasznosítják, a madarak és a rovarok hatékonyabban tudják felhasználni és anyagcseréjüket végezni.

A fekete katonalégy lárváinak lisztjét már mérsékelt ipari méretekben gyártják, de a rovarliszt felhasználása Európában és az Egyesült Királyságban jelenleg nagyrészt a kisállateledel-ágazat magas haszonkulcsú rései miatt korlátozódik.

A baromfi természetes táplálékának részévé válik

Dr. Gareth Cave, a Nottingham Trent kutatója, az egyetem tudományos és technológiai karának munkatársa elmondta: „Megkerüljük, hogy a jelenleg szükséges összes kiegészítőt használnunk kelljen, amelyek drágák, hiányosak, és környezetvédelmi szempontból nem fenntarthatóak. A rovarok alapvetően élelmiszerhulladékból származó tápanyaggal vannak feltöltve, és ez aztán a baromfi természetes táplálékának részévé válik. Fontos, hogy ez hiperlokális, körkörös és alacsony szén-dioxid-kibocsátású módja az állati takarmányozási ágazatban jelentkező komoly kihívás megoldásának”.

Úgy látjuk, hogy a rovarlárvák kulcsfontosságúak az élelmiszertermelés körforgásba hozásához, ezért nagyszerű, hogy támogathatunk egy olyan projektet, amelynek célja a termelés optimalizálása és baromfitakarmányként való felhasználása – jelentette ki Emily Burton, az egyetem Állat-, Vidék- és Környezettudományi Karának fenntartható élelmiszertermeléssel foglalkozó professzora.

Andrea Jagodic, a Flybox vezérigazgatója hozzátette: „Ez egy izgalmas út, a rovarfehérje-iparág egészének egységnyi gazdaságosságát képes pozitívan befolyásolni. Itt az ideje, hogy a rovarliszt kereskedelmi takarmányba való integrálásakor elkezdjük a precíziós mezőgazdasági megközelítés integrálását.”

A projektet az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs Biotechnológiai és Biológiai Tudományok Kutatási Tanácsa és az Innovate UK finanszírozza.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...