A takarmány-adalékanyagok jelentősége a hőstressz leküzdésében

Az 1800-as évek óta a hőmérséklet globálisan 1°C-kal emelkedett, és 2030 és 2052 között várhatóan további 1,5°C-kal fog emelkedni. Kétségtelen, hogy a hőstressz (HS) hatással van a tejelő szarvasmarhák (újra)termelékenységére és jólétére. A HS kezelése minden eddiginél nagyobb kihívássá vált, mivel a fajtatehenek növekvő genetikai potenciálja közvetlenül összefügg a nagyobb termelékenységgel. […]

Tovább…

A fenntarthatóság állt az All About Feed fórum fókuszában

A takarmányipari szakemberek nemrégiben gyűltek össze az All About Feed fórum első személyes rendezvényén. A fórum neves előadókkal együtt mélyrehatóan foglalkozott a fenntarthatóbb és hatékonyabb takarmánypiaccal. A rendezvényen bemutatták a legújabb fejleményeket, és lehetőséget kínáltak a résztvevőknek arra, hogy véleményt és ötleteket cseréljenek az előadókkal és a pódiumbeszélgetés résztvevőivel. […]

Tovább…

Sikeresen csökkentették a szóját a baromfitakarmányokban

A szójaliszt ára magas és állandóan ingadozik, a baromfitermelésnek pedig fenntarthatóbbnak kell és lehet lennie. A takarmány fehérjetartalmának csökkentése és a kristályos aminosavak használatának növelése hatékony módja lehet e két nagy kihívás kezelésének. A Trouw Nutrition új kutatása új meglátásokkal szolgál ebben a témában. […]

Tovább…

A kicsi és gyakori takarmányadagok javítják a sertések teljesítményét

A kis és gyakori takarmányadagok jobbak a sertések számára az Embrapa Swine and Poultry brazil mezőgazdasági kutatóintézet szerint. Tanulmányukban a sertéseket hasonlították össze a növekedéstől a végelgyengülésig, különböző mennyiségű és gyakoriságú takarmányozással. A tanulmány szerint a sertések takarmányellátásának módja közvetlenül befolyásolja a sertések teljesítményét és takarmányhasznosítását. […]

Tovább…

Hulladékot etetnek az állatokkal – és az jó nekik. És nekünk is

Az orosz ökológiai üzemeltető – a hulladékgazdálkodás felügyeletére jogosult kormányzati ügynökség – által megrendelt tanulmány megerősítette, hogy a gabonaliszt, a hús, a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek és számos más, lejárt szavatossági idejű termék nem rendelkezik „genotoxicitással”, és megfelelő kezelés esetén felhasználható állati takarmány előállítására. […]

Tovább…

Fenntartható növekedést tervez az UBM Cégcsoport

Sikeres időszakot tudhat maga mögött az UBM Csoport: a nagydíjat és egy első díjat is elnyertek a nemrég véget ért 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok termékpályázatán. Nemrég részesedést szereztek a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.-benc, így az élőállat termelésben is megjelent a cégcsoport. A terjeszkedéssel és a kapcsolódó tervezett beruházásokkal a cégcsoport tovább erősítheti pozícióit a magyar állattenyésztésben. Ezen apropóból Dr. Zoltán Péterrel az UBM Feed tanácsadójával beszélgettünk. […]

Tovább…

A takarmányozás területét ma meghatározó trendek

A kiegészítő takarmányok vagy előkeverékek elsősorban nem az állatok energiával és fő tápanyagokkal való ellátására összpontosítanak, hanem speciális összetevők beépítésével támogatják őket. A takarmányiparban a legidőszerűbb témák a funkcionális kiegészítő takarmányok, az alternatív fehérjék, az abraktakarmány és a takarmány-adalékanyagok. Utóbbiakat egy átfogó jóváhagyási eljárás után használják. […]

Tovább…