A természet gesztenyetanninok útján válaszol a kihívásokra

A növényi kivonatok takarmánykiegészítőkbe való beépítését széles körben kutatják, mint a szintetikus takarmány-adalékanyagok helyettesítésére, valamint az állatok termelési jellemzőinek javítására irányuló stratégiát. Számos növényi anyagcseretermék közül a tejelő tehenek takarmányozásával kapcsolatban jelentős figyelmet kaptak a gesztenyetanninok, a szelídgesztenyéből származó tanninok […]

Tovább…

Eloszlatnák a cirok rossz emészthetőségének tévhitét

Sok gazda gondolja azt, hogy a cirok magas tannintartalommal rendelkező növény. Ez azért vet rossz fényt rá, mert az együregű gyomrú állatok takarmányozásában a tápban jelenlévő tannin jelentősen rontja az emészthetőséget. Több elemzés alapján viszont elmondható, hogy a cirokban jelen lévő 1 százalék tannin a sertéseknél 7, a baromfinál pedig 11 százalékkal csökkentette a hasznosítható energia értékét. Az európai cirokra azonban mindez már nem igaz. […]

Tovább…