A természet gesztenyetanninok útján válaszol a kihívásokra

A növényi kivonatok takarmánykiegészítőkbe való beépítését széles körben kutatják, mint a szintetikus takarmány-adalékanyagok helyettesítésére, valamint az állatok termelési jellemzőinek javítására irányuló stratégiát. Számos növényi anyagcseretermék közül a tejelő tehenek takarmányozásával kapcsolatban jelentős figyelmet kaptak a gesztenyetanninok, a szelídgesztenyéből származó tanninok.

Mik azok a gesztenyetanninok?

A gesztenyetanninok vízben oldódó növényi polifenol metabolitok, amelyek számos erős biológiai tulajdonságukról ismertek. Többek között fehérjemegkötő, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, parazita- és vírusellenes stb. tulajdonságaikról. Képesek befolyásolni a kérődzők táplálkozásának számos aspektusát és csökkenteni a környezetszennyezést.

A bendőfehérje lebontási sebességének csökkentése révén a gesztenyetanninok általában csökkentik az ammóniatermelést a bendőben (Fotó: Pixabay)

Fehérjetakarékos hatás

A gesztenyetanninok több hidroxilcsoporttal rendelkeznek. Ezek a csoportok affinitással és képességgel rendelkeznek pH-függő, reverzibilis tanninfehérje-komplexek kialakítására, amelyek a bendő pH-jában (pH 5,0 és 7,0 között) stabilak, és disszociálódnak alacsony (abomasum) és magas (bél) pH-környezetben.

Ezért a gesztenyetanninok a bendőben a bendőfehérje lebontási sebességének csökkentése révén általában csökkentik az ammóniatermelést a bendőben. Ez nagyobb „bypass protein” hatást és jobb fehérjefelhasználást eredményez. Vizsgálatok kimutatták a bendő ammóniatermelésének akár 21%-os csökkenését és a bélbe irányuló nem-ammóniás nitrogénáramlás (metabolizálható fehérje) növekedését.

Nagy hatású antioxidánsok

A gesztenyetanninok etetése a tejelő tehenekkel javíthatja a tehenek antioxidáns státuszát, jólétét és teljesítményét. A szelídgesztenyéből származó tanninok hatékonyan elkapják a szabad gyököket, és védik a máj- és veseszöveteket az oxidánsokkal szemben.

Az átmeneti teheneken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a kiegészítésként adott gesztenyetannin hatására nőtt a teljes antioxidáns-kapacitás (T-AOC), és csökkent a lipidperoxidáció, ami alacsonyabb oxidatív stresszt, a ketózis és a zsírmájproblémák kisebb előfordulását, valamint a kolosztrumban magasabb immunglobulin G szintet eredményezett, a pajzsmirigy jobb működésével együtt. Az antioxidatív mechanizmus az alapja a gesztenyetanninok pozitív hatásának a hőstressznek a magas hozamú tejelő tehenek egészségére és termelékenységére gyakorolt negatív hatásainak csökkentésében.

Antimikrobiális hatások

Az elmúlt 15 évben a gesztenyetanninok nagy érdeklődést váltottak ki a tudományos közösség körében, mivel képesek befolyásolni az állattenyésztés szempontjából fontos patogén baktériumok különböző populációit. A Streptococcus bovis (az egyik legfontosabb savasodást okozó bendőbaktérium) populációjának szabályozásával és a bendőben való túlszaporodásának gátlásával, az amilolitikus aktivitás csökkentésével a gesztenyetanninok nagyon hatékonyak lehetnek a bendőacidózis előfordulásának csökkentésében a tejelő és húsmarháknál. Erre a hatásra nagy szükség van, különösen a takarmányozó szarvasmarhák esetében, ahol a bendőacidózis kiváltó oka lehet a májtályogok, a laminitis stb. kialakulásának.

A gesztenyetanninok egyik legsikeresebb alkalmazása a kérődzők tenyésztésében az egyszerű és habos puffadás csökkentése azáltal, hogy csökkenti a G+ baktériumok gáztermelő populációinak számát a bendőben, valamint a bendőben lévő lebontható fehérjék kicsapódása (védelme) révén. A bendőben lévő metántermelő baktériumok számának csökkentése révén a gesztenyetanninokat széles körben használják a kérődzők metántermelésének és üvegházhatású gázkibocsátásának természetes módon történő szabályozására (a metántermelés 13-30%-os csökkenése).

Kísérletek

A Tanin Sevnica folyamatosan terepi és tudományos kísérleteket végez a jótékony eredmények állandóságának és a termékek hatásainak korszerűsítése céljából. A Farmatan D nevű termék a gesztenyetanninok és illóolajok egyedülálló kombinációja, és kedvező hatást fejt ki az antiketogén és antioxidatív státuszra, a tejtermelésre és a hőstresszre a nagy teljesítményű tejelő tehenekben). A zárvatartási időszaktól a laktáció végéig alkalmazzák, a legnagyobb pozitív hatást a negatív energiaegyensúly időszakában és a laktáció csúcspontján gyakorolja.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Mennyit eszik egy tejelő marha? A kérdésre a válasz nem egyszerű. Egy tejelő szarvasmarha a laktáció ideje alatt a tejleadással párhuzamosan rengeteg szárazanyagot ad le szervezetébő...
Mitől hízik az állat? Az állatok hízlalásakor fontos a megfelelő fehérjeellátás biztosítása. Ennek alapját az állati fehérje képezi, de ha ehhez nem tud hozzájutni a gazda,...