Lassan, már nem újdonság, hogy szalmából építkezni is lehet, vagy hogy akár a virágosládáknál is nagy haszna lehet. Mindeközben a mezőgazdaságban azért még mindig az alaptevékenységek közé tartozik a szálas takarmányok tartósítása. Jöjjön pár igazán ügyes kreáció! […]
Címke: takarmány
Mire használható a bükköny?
Sokoldalú, többféle módon is felhasználható a mezőgazdaságban. Ennek ellenére népszerűségben a lucerna mégis lekörözi. Hogy miről hírhedt, hol terem meg, mi jellemző rá, és milyen hasznosítási formái vannak, kiderül cikkünkből. […]
A klimatikus tényezők hatásai a ciroktermesztésre
Ha Ön is belefogna a ciroktermesztésbe, Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos munkatársának írása biztosan nagy segítséget nyújt majd hozzá. […]
Mit kell tudni a szénáról?
A tömegtakarmányokat három féle csoportra oszthatjuk: szálas, leveles, gyökér és gumós. A szálas takarmányok közé tartozik a széna, a szalma, a zöldtakarmányok és a silózott takarmányok. […]
Fehérjenövény-program Debrecenben
Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön indított el a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja. […]
A szénakészítés művészete
A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. De milyen módon állíthatjuk elő ezt a tömegtakarmányt és hogyan tárolhatjuk helyesen? Összefoglaltuk az elsődleges tudnivalókat! […]
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése
Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul a talaj nedvesség és tápanyagkészletéhez. Ezúttal a ciroknemesítés és a vetőmagtermesztés rejtelmeibe vezet el minket Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. És kiderül az is, miért fontos a felszaporítások térbeli izolációja. […]
Rovarokból takarmány?
Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket keresik egyre többen. Sajnálatos módon egyre kevesebb természetes takarmányforrás érhető el a világban, viszont egyre több haszonállatot kell etetni, hogy a növekvő igényeket ki tudjuk szolgálni. Cikkünkben egy forradalmian új takarmányt ismerhet meg! […]