A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése

Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul a talaj nedvesség és tápanyagkészletéhez. Ezúttal a ciroknemesítés és a vetőmagtermesztés rejtelmeibe vezet el minket Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. És kiderül az is, miért fontos a felszaporítások térbeli izolációja. […]

Tovább…

A köles, mint funkcionális élelmiszer

A köles termesztése több ezer éves múltra tekint vissza. Évszázadokkal ezelőtt a köles termesztése meghatározó volt a Kárpát-medencében, de napjainkra vetésterülete lényegesen lecsökkent, ami a bőtermő gabonák térhódításának köszönhető. Az utóbbi húsz évben a hazai vetésterület 5000-7000 ha között változott. […]

Tovább…