Mit kell tudni a szénáról?

A tömegtakarmányokat három féle csoportra oszthatjuk: szálas, leveles, gyökér és gumós. A szálas takarmányok közé tartozik a széna, a szalma, a zöldtakarmányok és a silózott takarmányok. Hazánkban közülük is a legtöbb jelentőséggel a réti széna bír.

A 2000-es évek elején 2-3 millió tonna szénát takarítottunk be évente. A szénát gyakorlatilag a fűfélékből készült zöldtakarmányt kiszárítva kapjuk, ami a haszonállataink kedvelt téli takarmánya. A többi takarmányhoz viszonyítva a vitamintartalma magas. 20%-át pillangós 80%-át fűfélék adják. Betakarítása a vezérnövény virágzásával kezdődik. A tejelő szarvasmarhák naponta minimum 3 kg-t, a növendék bika hízlalásakor 1,5-2 kg-nyit eszik meg belőle.

A szénát kisüzemi (boglyázás) és nagyüzemi módszerrel (gépesített) is ki lehet szárítani, a 70-85%-os víztartalmát 18-20%-ra kell csökkenteni. A szellőztetéses szénaszárítás a mesterséges eljárások közé tartozik. 20%-os nedvességtartalom mellett pedig bálázni is lehet. A réti szénát sodorva bálázó, változó bálakamrás bálázóval, kemény, tömör közepű alaktartó bálává készítik.

A széna minőségét több tényező is befolyásolja: a kaszálás ideje, a tarlómagasság, a szársértő típusa, a rendkezelő típusa, a rendkezelés, az időjárás, a bálázó típusa, a bálakezelés és a tárolás módja.  A réti szénát 3 kategóriába lehet sorolni minősítése szerint:

  1. Jó: nyersfehérje 14%-nál magasabb, nyersrost 20-30%
  2. Közepes: nyersfehérje 12-14% között, nyersrost 30-35% között
  3. Gyenge: nyersfehérje 12% alatti, nyersrost 35% fölötti

Fajtái kaszálás szerint:

  • anyaszéna – első kaszálás
  • sarjúszéna – újrasarjadó növények 2. és 3. kaszálása

Íze szerint megkülönböztetünk:

  • édes réti szénát (pázsitfűfélék, pillangóvirágúak)
  • savanyú szénát (savanyúfűvek: sás, káka, szittyó)

Ha szénát adna-venne, vagy csak az aktuális takarmány árakról szeretne tájékozódni, nézzen körül a Magro.hu piactéren!>>

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...