Környezetkímélő fejlesztések segítik a 7800 milliárd dolláros üzlet megújulását

Az agrárium és élelmiszeripar azon kívül, hogy a leggyorsabban növekvő, a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Azonban a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyekkel jár az élelmiszerellátási lánc számára. Több vállalat is kreatív megoldásokat talált ki a fenyegetések elkerülésére.

Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság globálisan évente 7800 milliárd dolláros forgalmat mozgat meg. A két szektor folyamatosan nő, a beléjük érkező tőke 2004 óta megháromszorozódott, állítja a McKinsey menedzsment és tanácsadó cég. A befektetésekre jutó éves hozam átlaga pedig gyorsabban emelkedik, mint bármely más szektorban. A témát a Piac és Profit cikke írta meg bővebben.

A környezetkímélő fejlesztések segíthetnek az agrárium és az élelmiszeripar jövőjén - ilyen lesz a mesterséges, állatmentes hús is
A környezetkímélő fejlesztések segíthetnek az agrárium és az élelmiszeripar jövőjén – ilyen lesz a mesterséges, állatmentes hús is

Az Egyesült Államokban például az élelmiszeripar és az érintett ágazatok a GDP 5,5 százalékáért felelősek, vagyis 992 milliárd dolláros forgalmat hoznak létre. Ebből 137 milliárdot ráadásul közvetlenül a gazdaságok termelnek meg.

A fontos gazdasági szerep ellenére ugyanakkor óriási kihívásokkal kell szembenéznie a két szektornak. A veszélyek közé tartozik a klímaváltozás is, startup cégek egész sora igyekszik megoldásokat kínálni a problémákra.

Vegyi anyagok kimutatása az élelmiszerben és a földeken

Az Inspecto nevű startup például olyan nanoméretű hordozható eszközt fejlesztett ki, amely már a termőföldeken kimutatja, hogy található-e kemikália az élelmiszernövényekben.

A cég alapítói azután döntöttek a fejlesztés mellett, hogy megnéztek egy műsort a tévében az izraeli élelmiszeráruházak polcain lévő áruk magas szennyezettségéről. Ugyanis Amerikában sem sokkal jobb a helyzet: a Mezőgazdasági Minisztérium jelentése szerint az amerikai élelmiszerek 85 százalékában megtalálhatók a növényvédő szerek maradványai. Az Inspecto optikai szenzorokkal ki tudja mutatni az akrilamidot a kávébabokban akár egészen kis mennyiségben és méretekben is (PPM: parts per million, PPB: parts per billion). Ez a vegyi anyag van a krumpliban, a csokoládéban, a kenyérben és más termékekben is. A szolgáltatás egyelőre kezdeti szakaszban van. Ám már olyan cégeket sikerült megnyerniük az ügynek, mint a kínai Sinho kávégyár vagy az izraeli Stauss Coffee vállalat.

Az Inspecto célja, hogy az agrárium és az élelmiszeripar teljes ellátási láncát lefedjék. Ezzel pedig nem csak a földeken és a növénytermesztésnél alkalmazzák szenzoraikat, hanem a kávépörkölő üzemekben, az élelmiszergyárak terményátvevő részlegeinél vagy a kereskedelmi cégeknél is.

Mobilalkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen

A BonApp az Egyesült Arab Emírségekben köti össze az éttermeket a felhasználókkal, akik akár 60 százalékos árengedménnyel is megvehetik a kidobásra szánt élelmiszereket. Dubajban 85 kifőzde csatlakozott a programhoz – írja a Piac és Profit. A három skandináv hölgy által megalkotott alkalmazás abból él meg, hogy a tranzakciókból közvetítőként jutalékot von le. A modell persze nem új, számos applikáció hozza össze világszerte a nap végén megmaradt éttermi élelmet és az olcsó ételre vágyó embereket. Néhány példa ezekre:

  • Magyarország: ReDinner (2016 óta)
  • Anglia, USA és számos más európai ország: Too Good to Go (2016 óta)
  • Anglia: Neighbourly, FareShare, FoodCloud
  • USA: Flashfood, Food Cowboy, Food Shift
  • Németország: FoodLoop
  • Franciaország: Zéro-Gâchis
  • Finnország: Froodly
  • Kanada: Ubifood
Mesterséges hús kis ökolábnyommal

Itt írtunk korábban arról, hogy a laboratóriumi húskészítés is egyre jobban belelendül. Ennek lényege, hogy nem kell felnevelni egy jószágot, annak minden környezeti terhével együtt (takarmánytermesztés, metánképződés, ivóvízfelhasználás, antibiotikumok, stb.). A hússzövetet néhány állati sejtből tenyésztik ki, ami nagyjából olyan összetételű és állagú húst eredményez, mint a húsipari cégeknél feldolgozott húskészítmények. Az izraeli Tel Avivban működő SuperMeat a „tiszta hús” egyik úttörője: 3 millió dollár befektetésre tett szert a januári, első tőkebevonásánál. A cég mesterséges csirkehúst állít elő laboratóriumi körülmények között.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...