Jobb lesz a malacoknak, ha kijuthatnak szabad területekre?

nyár folyamán. A verejtékmirigyek hiánya és a vastag bőr alatti zsírréteg növeli a malacok hőstresszel szembeni érzékenységét. Ez veszélyezteti az egészséget, a jólétet, a teljesítményt és a termelékenységet. A kutatók húsz 3 hónapos malacot (10 ivartalanított hímet és 10 nőstényt) választottak ki a kísérlethez. […]

Tovább…

Teljesült a cél: újabb, a táplálkozást gátló akadályt hárítottak el

A barcelonai Industrial Técnica Pecuaria SA (ITPSA) takarmány-adalékanyagokkal foglalkozó vállalat  egyedi termékek létrehozására specializálódott. A vállalat széles termékválasztékával és tapasztalt munkatársaival szakértői megoldásokat kínál az állattenyésztés és az egészségügy kihívásaira. Az ITPSA új terméke segít lebontani a szójában és más hüvelyesekben lévő táplálkozást gátló tényezőket. […]

Tovább…

Sok mindent elárul a malac szőre – új módszer a sertések rugalmasságának vizsgálatára

n általában ellenállóbb sertések ellenállóbbak a betegségekkel szemben is, és összességében jobb teljesítményt mutatnak. Ezt a tényt bizonyos mértékig már használják a sertések és más haszonállattípusok tenyésztési programjaiban. A sertések stresszel szembeni ellenálló képességének új lehetősége – a szőrelemzés révén – a jövőben nagyobb mértékű és pontosabb tenyésztést tesz lehetővé e tényre vonatkozóan. […]

Tovább…

Reflektorfényben a tenyésztett és az alternatív fehérjék

A tenyésztett fehérje a következő három évben árparitásba kerül a hagyományos aprított hússal, de az azonos textúra és íz elérése valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe. Benjamina Ballag, a Higher Steaks Limited alapítója és vezérigazgatója szerint az egykor a lakosság számára megfizethetetlennek tartott tenyésztett sejtek feldolgozásának költségei gyorsan csökkennek. […]

Tovább…

Másként kell mérni, egészséges-e a talaj!

Az UNFAO a közelmúltban közölte, hogy a mezőgazdasági termőföldek egyharmada közepesen vagy erősen leromlott. Ez veszélyezteti a globális élelmiszer-ellátást, növeli a szén-dioxid-kibocsátást, és csökkenti a vízmegtartó képességet. A Skóciában megrendezett Talajtani Világkongresszuson felhívások hangzottak el a talajtani tudósok talajról való gondolkodásának megváltoztatását megcélozva. […]

Tovább…

A berberin hatékonysága a mikotoxinok ellen a brojlertakarmányokban

A mikotoxinok ellenőrzésére használt standard módszer a nem tápláló felszívódó anyagok használata a takarmányban, amelyek megkötik a mikotoxinokat, és csökkentik azok felvételét a GIT-ből. Számos ilyen kötőanyagot használtak már sikerrel. A Poultry Science című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a berberin, egy növényi alkaloid, csökkenti az aflatoxinok és az ochratoxinok toxikus hatását a brojlerek takarmányában.
Egyre nagyobb hangsúlyt kap a növényi kivonatok használata a mikotoxinok toxikus hatásainak csökkentésére. A berberin egy olyan növényi alkaloid, amelyet a hagyományos kínai és indiai gyógyászatban régóta használnak. Ez az alkaloid számos növény, köztük a Coptis chinesis és a Berberis vulgaris gyökereiben, rizómáiban és hajtásaiban található. A berberin egyéb tevékenységei mellett erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. […]

Tovább…

Hús helyett zöldségekből készült különleges szalámi-szabadalom a Szent István Egyetemen

Különleges innováció: egy ritka élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésében. Nem csak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is a boldog és egészséges életmód záloga lehet a SALAdMI. A szabadalom igazi mérföldkőnek számít, mert a kutatási eredmények létrehozása és a kutatási eredmények piacképes termékekként való megjelenítése általában két markánsan elkülönülő folyamat. […]

Tovább…