A berberin hatékonysága a mikotoxinok ellen a brojlertakarmányokban

A mikotoxinok ellenőrzésére használt standard módszer a nem tápláló felszívódó anyagok használata a takarmányban, amelyek megkötik a mikotoxinokat, és csökkentik azok felvételét a GIT-ből. Számos ilyen kötőanyagot használtak már sikerrel. A Poultry Science című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a berberin, egy növényi alkaloid, csökkenti az aflatoxinok és az ochratoxinok toxikus hatását a brojlerek takarmányában.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a növényi kivonatok használata a mikotoxinok toxikus hatásainak csökkentésére. A berberin egy olyan növényi alkaloid, amelyet a hagyományos kínai és indiai gyógyászatban régóta használnak. Ez az alkaloid számos növény, köztük a Coptis chinesis és a Berberis vulgaris gyökereiben, rizómáiban és hajtásaiban található. A berberin egyéb tevékenységei mellett erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

a kutatók kísérleti aflatoxikózist és ochratoxikózist idéztek elő brojlertakarmány aflatoxinnal és ochratoxinnal való szennyezésével
A kutatók kísérleti aflatoxikózist és ochratoxikózist idéztek elő brojlertakarmány aflatoxinnal és ochratoxinnal való szennyezésével (Fotó: Pixabay)

A tanulmány

A Poultry Science (2021) című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók kísérleti aflatoxikózist és ochratoxikózist idéztek elő brojlertakarmány aflatoxinnal és ochratoxinnal való szennyezésével. A cél az volt, hogy meghatározzák a “berberin” növényi alkaloid különböző szintjeinek hatékonyságát az akut aflatoxikózis és ochratoxikózis teljesítményre, antioxidáns státuszra, májműködésre és bélműködésre gyakorolt hatásainak csökkentésében brojlercsirkéknél.

A vizsgálatban összesen 288 napos csirkét használtak, mindkét mikotoxint 2 ppm-es koncentrációban alkalmazták, és a vizsgálat 9 takarmányozási csoportból állt, az alábbiak szerint:

  • NC: negatív kontroll (mikotoxin és adalékanyagok nélkül).
  • AFB: NC + AFB (aflatoxin; 2 ppm)
  • OTA: NC + OTA (ochratoxin; 2 ppm)
  • AFB + BBR: NC + AFB + BBR (Berberin három szinten: 200 mg, 400 mg és 600 mg mg/kg).
  • OTA + BBR: NC + OTA + BBR (Berberin három szinten: 200 mg, 400 mg és 600 mg/kg)

A brojlercsirkék teljesítménye

A vizsgálat azt mutatta, hogy a mikotoxinokkal etetett takarmányokban csökkent a takarmányfelvétel és a súlygyarapodás, valamint magas volt az FCR.

Az NC táppal etetett csirkék FCR-értéke jelentősen alacsonyabb volt az AFB-vel és OTA-val szennyezett pozitív kontrolltáppal etetett csirkék FCR-értékéhez képest. A berberin hozzáadásával minden teljesítményparaméter javult, dózisfüggő módon. A berberin hozzáadásával a mortalitás is csökkent. A teljesítmény csökkenését a mikotoxinok emésztőenzimek kiválasztását gátló hatásának tulajdonították.

A berberin minimalizálja a mikotoxinok hatását

Megfigyelték, hogy a berberin különböző mechanizmusokon keresztül minimalizálja a mikotoxinok hatását. Például a B-sejtes limfóma 2 konzervált fehérjecsalád aktiválásával, amely gátolja a mitokondriumok permeabilitását és az apoptózisfehérjék felszabadulását a mitokondriumokból. Végső soron gátolva az apoptózist vagy a nekrózist. A termelés javulását és az elhullási arány csökkenését a növényi kivonat antioxidáns és antimikrobiális hatásainak is tulajdonították, amelyek gátolják a patogén és nem hasznos GIT-mikrobákat.

Antioxidáns állapot

A mikotoxinok toxikus hatása oxidatív stresszhez és szabad gyökök keletkezéséhez vezethet, ami károsítja az antioxidáns rendszert. Ebben a vizsgálatban a berberin hozzáadása a szennyezett takarmányokhoz antioxidáns hatású volt, amit a malondialdehid csökkenésében figyeltek meg. A malondialdehid a lipidperoxidáció végterméke, amely oxidatív stressz során megnő, és az antioxidáns képesség alapvető mutatója.

Egy másik megfigyelés szerint a berberin növeli a „szuperoxid-dizmutáz” és a „glutation-peroxidáz” antioxidáns enzimek termelését, amelyek a szabad gyökök toxikus hatásait ellensúlyozó elsődleges rendszert alkotják. A kutatók hangsúlyozták, hogy az oxidatív stressz mértéke összefügg a mikotoxin-szennyezés időtartamával, a társszennyezéssel, a szinergikus hatásokkal, a toxinszintekkel, valamint az állatok korával, fajával és termelési stádiumával.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Remek brojler eredmények Pénzesgyőrben A Veszprém megyei Pénzesgyőr falu szélén jelenleg egy kétszintes épületben neveli a szárnyasokat Schvéger György, aki 1986 óta foglalkozik baromfi nev...
Hús helyett zöldségekből készült különleges szalám... Különleges innováció: egy ritka élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésében. Nem csak a veg...
Forradalmasítani a csirkék bélrendszerét – a prebi... Dr. Natalie Morgan baromfitáplálkozási szakértő azt vizsgálja, hogy a prebiotikumok használata a tojótakarmányokban javíthatja-e a csirketermelést, é...
Végy egy csipetnyi kreatint! Recept a tenyésztőtáp... Mi lenne, ha már az embriót is gazdagíthatnánk egy gyorsan elérhető energiaforrással, hogy jobban biztosítsuk a kikelést és az első életnapokat? Ez l...
Védekezés a Campylobacter ellen: kulcsfontosságú a... A kereskedelmi célú brojlercsirke-állományok Campylobacter-kolonizációjának megelőzéséhez az élelmiszerláncban dolgozó munkások jobb kommunikációjára...
Másként kell mérni, egészséges-e a talaj! Az UNFAO a közelmúltban közölte, hogy a mezőgazdasági termőföldek egyharmada közepesen vagy erősen leromlott. Ez veszélyezteti a globális élelmiszer-...