Sok mindent elárul a malac szőre – új módszer a sertések rugalmasságának vizsgálatára

A stresszel szemben általában ellenállóbb sertések ellenállóbbak a betegségekkel szemben is, és összességében jobb teljesítményt mutatnak. Ezt a tényt bizonyos mértékig már használják a sertések és más haszonállattípusok tenyésztési programjaiban. A sertések stresszel szembeni ellenálló képességének új lehetősége – a szőrelemzés révén – a jövőben nagyobb mértékű és pontosabb tenyésztést tesz lehetővé e tényre vonatkozóan.

A sertések számára stresszt okozhatnak a környezetükben bekövetkező változások, a szállítás, a nem megfelelő körülmények az istállóban vagy a teherautóban, a takarmányozási ütemtervekkel kapcsolatos bizonytalanság és még sok más ok. És mivel életük egy részében csoportban tartják őket, a sertéseket szociális stressz is éri.

A stresszhormonok vérvizsgálattal is mérhetők, de nem invazív és nem gazdaságos megközelítés a sertés szőrzetébe „bezárt” stresszhormonok mennyiségének lecsipkedése és elemzése.
A stresszhormonok vérvizsgálattal is mérhetők, de nem invazív és nem gazdaságos megközelítés a sertés szőrzetébe „bezárt” stresszhormonok mennyiségének lecsipkedése és elemzése. (Fotó: Pixabay)

Stresszmutatók

A stresszmutatók 3 fő kategóriába sorolódnak. Ezek a következők: ok-okozati mutatók (bizonyos viselkedési formák, mint például a farokharapás, a szociális interakciók típusa és száma), biológiai válaszmutatók (például a vér-stresszhormonszint) és következménymutatók (általános teljesítmény).

A stresszhormonok vérvizsgálattal is mérhetők, de nem invazív és nem gazdaságos megközelítés a sertés szőrzetébe „bezárt” stresszhormonok mennyiségének lecsipkedése és elemzése.

A stressz mérésének ezen módjával kapcsolatos kutatásokat néhány évvel ezelőtt kezdte el Dr. Jack Dekkers az Iowa Állami Egyetemen. Ottani munkatársaival, valamint Kanadában a Saskatchewan és Alberta egyetemeken és a québeci Centre de dévelopement du porc-ban.

Mesél a szőrzet

A szőrmintavételes elemzés nemcsak nem invazív, de Dekkers nemrégiben kifejtette, hogy másról árulkodik, mint a stresszhormonszintek vérvizsgálata. Azaz, ahogy nő a szőr, néhány stresszhormon lerakódik benne, és a vér stresszhormonszintjével ellentétben, amely állandóan ingadozik, tartósan felhalmozódik. Ezért az adott idő alatt nőtt szőr tükrözi a stresszre adott válaszreakciót az egész időszak alatt.

A vizsgálat 2021-ben kezdődött. A kutatási alany sertések Québecben vannak, és a Saskatchewani Egyetemen mérik a stresszhormonokat a szőrmintáikban. Az ebből a munkából származó adatokat ott és Dekkers Iowa State-i laboratóriumában elemzik.

A tipikusan stresszes helyzetekre adott válaszreakciók

A betegség behurcolása miatti stresszreakció mellett a kutatókat az is érdekli, hogyan reagálnak a sertések az olyan tipikusan stresszes helyzetekre, mint az elválasztás, a szállítás és az új csoportba kerülés, ahol új társadalmi rend alakul ki. Ezért szőrmintákat vettek a vizsgált sertések életének különböző pontjain, összesen mintegy 1000 állatból.

Hormonok és DNS

A kutatók már tudják, hogy azok a sertések, amelyek szőrében a kortizol és a DHEA stresszhormonok aránya alacsony, kevésbé stresszesek. Az, hogy mely genetikai vonalak rendelkeznek nagyobb stressztűrő képességgel, a tenyésztési programokat segítheti, de a kutatás tovább folytatódik a több vagy kevesebb stressztűrő képességet eredményező konkrét genetikai alapok vizsgálatával.

Dr. Yolande Seddon, aki az U of Saskban az elemzést vezeti, és egyben a kanadai NSERC Industrial Research Chair in Swine Welfare (NSERC ipari kutatási tanszék a sertések jólétéért) vezetője, elmondja, hogy a kutatócsoport másik hosszú távú célja, hogy ezt az elemzési módszert az állatok jólétének értékelésére használják a jelenlegi sertéstartási rendszerekben.

Hozzáteszi, hogy mivel a szőr könnyen tárolható, a minták a technológia fejlődésével a jövőbeni tanulmányok során is elemezhetőek lesznek.

(Forrás: pigprogress.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...