A szervezett bűnözés keze a növényvédelmet is eléri

A hamisított és illegális növényvédő szerek világkereskedelme növekszik. A szervezett bűnöző csoportok által készített és piacra dobott, egyre nagyobb mennyiségű hamis és illegális növényvédő szer valós veszélynek teszi ki a gazdálkodókat, a környezetet, a gazdaságot és nem utolsósorban a fogyasztók egészségét is.

A növényi károsítók elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a növényvédőszer. Egy-egy új növényvédőszer fejlesztése általában tíz év kutatást és tesztelést igényel, valamint több száz millió euró befektetést – ennyi szükséges a kutatási és fejlesztési folyamathoz és a termék engedélyezéséhez – olvasható a Növényvédelmi Szövetség (www.hucpa.hu) figyelmeztetésében.

Megtévesztő lehet az eredeti termékhez hasonló csomagolás (Fotó: Pixabay)

Szándékosan, csalárd módon

A hamisítás azt jelenti, hogy szándékosan és csalárd módon másolják a termék márkáját, az eredetit és/vagy az összetételét. Ezenkívül illegális lehet egy termék az adójog megsértése miatt is.

Az illegális növényvédőszerek értékesítése és forgalomba hozatala (import útján) bűncselekmény, és magában foglalja a szellemi tulajdonjogok, például védjegyek, szabadalmak és szerzői jogok megsértését.

A hamisított és illegális növényvédő szerek globális kereskedelme növekszik, fokozottan veszélyezteti az emberi egészséget, a környezetet és a gazdaságot.

A növényvédőszerek a bűnözői csoportok jövedelmező üzletévé váltak: az Európai Bizottság 2015-es jelentése szerint átlagosan az illegális növényvédőszerek teszik ki az európai uniós növényvédőszer-piac mintegy 10% -át – ám a Növényvédelmi Szövetség (NSz) szerint ez a probléma mértékének jelentős alulbecslése lehet.

Ha az illegális növényvédőszer-gyártók egyetlen vállalatot alkotnának, akkor az a világ negyedik legnagyobb értékű vállalata lehetne, számították ki a piaci szakértők.

A hamisított növényvédő szerek olyan hamis termékek, amelyeket gyakran valamely eredeti termékhez hasonló csomagolással látnak el, a vásárló, felhasználó megtévesztése céljából. A hamis és illegális növényvédő szerek előállításához szükséges technológia már könnyen beszerezhető, s a meglévő törvények végrehajtási hiányosságai, valamint a jogi kiskapuk mind hozzájárulnak a hamisított termékek kereskedelmének megkönnyítéséhez.

Pedig a hamis és illegális növényvédő szerek tartalmazhatnak olyan vegyszereket, amelyek vagy tiltottak, vagy korlátozottan használhatóak az EU-ban, az emberi szervezetre vagy a környezetre gyakorolt kockázatos hatásuk miatt.

A hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelmét a növényvédő szerrel foglalkozó hatóságok nem engedélyezik, hiszen a kezelt termény teljes megsemmisüléséhez vezethet, veszélyeztetve a gazdálkodók megélhetését.

A hamis termékek rendszeresen nem felelnek meg a szállítás során a biztonságot nyújtó nemzetközi címkézési követelményeket. Így a rendkívül mérgező, gyúlékony vagy egyéb veszélyes anyagokat az emberek és a környezet biztonságára való tekintet nélkül szállítják.

Az ECPA – az európai növényvédelmi szervezet – és az NSz a hamisított és illegális növényvédő szerek elleni küzdelem részeként továbbra is arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet a hamisított és illegális növényvédő szerek veszélyeire. Az ECPA és az NSz a szigorú uniós és nemzeti biztonsági előírások betartására törekszik, amelyek a mezőgazdasági termelők, a fogyasztók és a környezet egészségének és biztonságának védelmét szolgálják.

Két fő kategória

A jogsértésnek két fő kategóriája létezik az Európai Unióban, a hamisított és az illegális növényvédő szer, ideértve az illegális párhuzamos behozatalt (paralel import):

Hamisított termékek: Kifinomult megjelenésű csomagolás és címkék, amelyek az eredeti, legálisan forgalomba kerülő termékekkel megegyezőnek látszanak. A csomagolás tartalma számos különböző, kétes minőségű hatóanyagot tartalmazhat.

Illegális termékek: olyan termékek, amelyek Magyarországon nem engedélyezettek, nem feltétlenül próbálnak a legálisan a piacon lévő termékre hasonlítani. Egyszerű, hiányos címkékkel rendelkezhetnek. A termékek  összetétele kétséges, így forgalmazásuk és felhasználásuk különös veszélyt jelenthet az emberi egészségre és a környezetre nézve.

Illegális párhuzamos behozatal (paralel import):  a kategória csak az EU-n belüli kereskedelmi forgalomban értelmezhető. Ezek a termékek az EU egyik tagállamában ott engedélyezett, eredeti  készítményeknek néznek ki, holott nem azok, és egy másik országba szállítva ott legális termékként tűnnek fel, kihasználva és megsértve a párhuzamos behozatal és növényvédőszer-engedélyezés szabályait.

Ezzel szemben a törvényes párhuzamos behozatal (paralel import) összhangban van az áruk szabad áramlásának alapelvével az EU országaiban.

A probléma megoldása: biztonságos növényvédőszer-piac

A hamisított és illegális növényvédőszerek az illetékes hatóságok jól végzett munkája ellenére továbbra is veszélyeztetik a fogyasztók egészségét és biztonságát, valamint a fenntartható mezőgazdaságot. Ezért a piac hatékony megfigyelése és ellenőrzése alapvetően fontos.

Az ECPA és az NSz határozottan arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy csak ismert szállítóiktól vásároljanak, és kerüljék el az ismeretlen forrásokból származó termékeket. A hamisított és illegális növényvédőszereknek nincs garantált hatásuk és használatuk nagy kockázattal jár.

Ha valaki úgy gondolja, hogy hamis növényvédő szert kapott, az illetékes hatósághoz ajánlatos fordulnia (a NÉBIH zöld száma: 06-80-263-244).

Az ECPA-ról

Az ECPA a növényvédőszer-gyártó szektort képviseli Európában. Innovatív és tudományosan megalapozott megoldásaik megvédik a terményeket, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az európai polgárok biztonságos, megfizethető, egészséges és fenntartható élelmiszer-ellátásban részesüljenek. Támogatják a modern gazdálkodás elterjedését és a fenntartható mezőgazdasági műveléshez szükséges növényvédelmi technológiák alkalmazását

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...