Ezzel a takarmánnyal nem lesz iszapízű és zsíros a pontyhús, sőt, még spórolhat is vele

Bár viszonylag sokat fogyasztunk belőle, Magyarországon a tógazdasági ponty fogyasztói megítélése rossz. A szálkák mellett a fő kifogás, hogy a pontyhús zsíros és kellemetlen iszapíze van. Ezek a rossz tulajdonságok összefüggésben vannak az életmódjával és a tartástechnológiával, leginkább a takarmányozással. A haltermelőknek ezért oda kell figyelniük a tenyésztett halak minőségére is. Érdemes más haltápra váltani: az új irányok követésével több pénz és jobb minőségű termék érhető el a tavi pontytakarmányozás megváltozásával. […]

Tovább…

100 millió forintért épült halrács a Balaton Nyugati övcsatornáján

Élőhely-fejlesztési pályázaton nyert 100 millió forintos támogatásból épült mobil halrács a Balaton egyik befolyóján, a Nyugati övcsatornán, amely az ívás idejére lezárja az utat a halak előtt. A rács megakadályozza a nagytestű és nagy tenyészértékű balatoni halak feljutását ívási időszakban az olykor alig pár lépés szélességű árkokra, így azok nem válnak orvhalászok áldozatává. […]

Tovább…

Észre kéne venni az EU-nak is, hogy nem csak a tengerben vannak halak

Két dolog miatt aggódnak a magyar haltermelők. Az egyik, hogy az EU arra hajlik, hogy minél kevesebb legyen a normatív támogatás, és minél több a csak részben utófinanszírozott, pályázat útján elnyerhető pénz. A másik, hogy a döntéshozók alig akarják észrevenni a tengertől a folyókat és a tavakat – pedig a ketreces tengeri hal termelésen kívül is van halgazdálkodás. […]

Tovább…