3 őshonos faj, nyilvános szavazás, egy győztes. Évek óta ilyen feltételekkel zajlik az Év hala szavazás, amelyet legutóbb 2016 októberében írtak ki. Idén a legnagyobb hazai ragadozó halfajtáé lett a megtisztelő cím.
A Magyar Haltani Társaság információi szerint mintegy 5 ezer szavazat érkezett a kiírás napjától a három jelöltre. A szavazatokat a paducra, a halványfoltú küllőre és a harcsára lehetett leadni, ők versengtek a kitüntető címért.
A versenyt a szavazatok 48 százalékának a birtokosa, a harcsa nyerte meg. Mióta a vizák eltűntek a hazai vizekből, ez a legnagyobb halfajunk. Jellemzője, hogy élete végéig növekszik és mivel hosszú életű fajta, így rendkívül nagyra megnőhet. Száz évvel ezelőtt még 200 kilós példányokat is fogtak a halászok és a horgászok, mára azonban már a 100 kiló felettiek is ritkaságszámba mennek.
Ragadozó voltából adódóan táplálékát főként az apró halivadékok, illetve a kisebb testű halak, esetenként a víz felszínén úszó kacsák adják. Ikráit júniusban rakja le, melyeket a hím őriz és véd kelésig.
Halgazdálkodásokban mesterséges úton is szaporítják. Mára hungarikumnak számít ez a folyamat. Az üzembiztos technológia lehetővé teszi a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását. Szálkamentes, ízletes húsa a harcsát egyik legkedveltebb étkezési halunkká teszi, amiből a jelenleginél lényegesen nagyobb mennyiség is helyet találhatna a háztartásokban és a vendéglátóiparban.