Rekordszinten a globális halfogyasztás

Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésének – rekordszintre ugrott az egy főre jutó halfogyasztás világszinten. Azonban a fenntarthatóság továbbra is kényes kérdés a halgazdálkodásban.

20 kg/fő/év. Ennyi halat fogyasztunk átlagosan a FAO legfrissebb felmérése szerint. Ez a szám még soha nem volt ilyen magasan, így rekordnak számít. A kereslet és a fogyasztás gyarapodása szakértők szerint az akvakultúra terjedésének és a népszerű halfajták bőséges elérhetőségének köszönhető.

Az akvakultúra egyébként Kínában virágzik leginkább, de már terjedőben van például a szubszaharai Afrikában is. Jó hír, hogy Magyarország beletartozik abba a 35 országot magába foglaló országcsoportba, ahol a tenyésztett hal mennyisége több volt a vadon fogottnál. Hazánkban viszonylag fejlett az akvakultúra szektor a FAO jelentése szerint.

Nem mindenhol rózsás a helyzet

Amit kihalászunk, azt pótolni is kell valahogy, de legalább meg kell várni, amíg természetes módon újra benépesül a halászott terület. Egyes országokban sokat javult a helyzet ezen a téren (haltelepítések, haltenyésztés), a tengerekben viszont továbbra is az erőforráshiány a jellemző. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy a tengerekből a kereskedelmi forgalomba került halak egyharmada nem fenntartható módon került kihalászásra.

A tengeren igen komolyan zajlik a halászat, sok esetben nem is fenntartható módszerekkel
A tengeren igen komolyan zajlik a halászat, sok esetben nem is fenntartható módszerekkel

 

Elsősorban alaszkai tőkehalat halásznak ki a tengerekből, majd a szardella, a tonhal, a homár, a garnéla és a lábasfejű jönnek a fogási sorban. 2014-ben összesen 93,4 millió tonna volt az összes fogás.

A világ vizein összesen 4,6 millió halászhajó cirkált 2014-ben (90 %-uk Afrikában és Ázsiában), és ebből csupán mintegy 64 000 hossza haladta meg a 24 métert.

A jelentés szerint az emberi fehérjebevitel 6,7 %-a származott halból, ami egyúttal kiváló omega-3 zsírsav, vitamin-, kalcium-, cink- és vasforrás is. 57 millió embert foglalkoztat a halászati szektor, harmaduk az akvakultúrában dolgozik. A szektor a világkereskedelem teljes értékének 1 %-át teszi ki, és a mezőgazdasági kivitel közel 10 %-át.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vissza nem térítendő támogatás a halászati ágazat ... 40-60% támogatási intenzitással vissza nem térítendő támogatást igényelhető a halászati ágazat szereplői számára, határidő: 2013. október 31. Támog...
Mélyponton az élelmiszerárak A FAO havi élelmiszer árindexe szerint augusztusban újra csökkentek az árak, így folytatódott az elmúlt 5 hónap folyamatos csökkenési tendenciája. 201...
Horgászati idénynyitó a Balatonon Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természe...
600 millióból fejlesztjük a halgazdálkodást Hatszázmillió forintot szán a szaktárca a halgazdálkodással összefüggő feladatok, programok és beszerzések támogatására. A mintegy félmilliós honi hor...
Növényvédőszerek veszélyeiről gyermekeknek! A gyerekek szervezete sokkal érzékenyebb a rovarirtó szerekre, mint a felnőtteké. Akut mérgezés vagy más betegségek is kialakulhatnak a vegyszerrel va...
Tovább csökkennek az élelmiszerárak – 6 éves mélyp... Májusban is csökkentek az élelmiszerárak, így 6 éves mélypontra kerültek. A csökkenés okai ezúttal az optimista gabonaterméssel kapcsolatos előrejelzé...