Hiába a milliós fizetés, a fiataloknak nem fűlik a foguk hozzá

Bajba került a halas szakma Franciaországban. Az ottani halászati szakmai szervezetek országos konferenciáján arra figyelmeztettek a szakértők, hogy 2 éven belül minden hatodik francia halász, tehát 2 ezer ember megy nyugdíjba, utánpótlásuk pedig nincs. Miért nem tetszik a fiataloknak a francia halászat?

Az elmúlt évtizedekben romlott a halászat megítélése, ezért egyre kevesebb fiatal választotta ezt a hivatást. Pedig a kereset jónak számít. A tengeri halászok havi átlag bére 3000-3500 euró. Ez forintban egy milliónál is magasabb fizetést jelent. A témát a hvg.hu írta meg bővebben.

A francia halászat a jó fizetések ellenére nem túl népszerű, a jelenlegi halászok nagy része nemsokára kiöregszik
A francia halászat a jó fizetések ellenére nem túl népszerű, a jelenlegi halászok nagy része nemsokára kiöregszik
Gondolná, hogy a francia halászat is munkaerőgondokkal küzd?

Az, hogy a jó kereset ellenére mégis kevés fiatal választja ezt a szakmát, az azzal is magyarázható, hogy az utóbbi két évtizedben elmaradt a flotta felújítása. A hajók nagyon kényelmetlen munkahelyek. Márpedig a mai fiatalok számára egy alacsonyabb bérrel, de kényelmes körülményekkel járó munkahely vonzóbb, mint a viharos tenger. Az utóbbi években ugyan megindult a halászflotta modernizálása, de a szakma megítélése nem nőtt. Évente 600 francia fiatal végez a tengeri halászati képzést nyújtó szakközépiskolákban. A szakszervezetek szerint ennél sokkal több pályakezdőre lenne szükség.

Egyre több lány tanul az egyik halas középiskolában

A másik korlátozó tényező, hogy a köztudatban a halászat jellemzően férfiaknak való szakmaként él. A szakszervezeti kimutatás szerint jelenleg a hivatalosan regisztrált személyzetnek mindössze a 0,5 százaléka nő – írja a hvg.hu. Pedig a modernizációval már olyan munkalehetőségek is vannak a korszerű halászhajókon, amelyeket nők is betölthetnek. Valami ígéretes változás azért már látszik: az egyik francia halászati szakközépiskolában a most induló képzési periódusban a diákok fele lány.

Ezzel a takarmánnyal nem lesz iszapízű és zsíros a pontyhús, sőt, még spórolhat is vele

A magyar halgazdálkodással kapcsolatban pedig itt írtunk korábban arról, hogy bár viszonylag sokat fogyasztunk belőle, Magyarországon a tógazdasági ponty fogyasztói megítélése rossz. A szálkák mellett a fő kifogás, hogy a pontyhús zsíros és kellemetlen iszapíze van. Ezek a rossz tulajdonságok összefüggésben vannak az életmódjával és a tartástechnológiával, leginkább a takarmányozással. A haltermelőknek ezért oda kell figyelniük a tenyésztett halak minőségére is. Érdemes más haltápra váltani: az új irányok követésével több pénz és jobb minőségű termék érhető el a tavi pontytakarmányozás megváltozásával.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vissza nem térítendő támogatás a halászati ágazat ... 40-60% támogatási intenzitással vissza nem térítendő támogatást igényelhető a halászati ágazat szereplői számára, határidő: 2013. október 31. Támog...
Horgászati idénynyitó a Balatonon Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természe...
600 millióból fejlesztjük a halgazdálkodást Hatszázmillió forintot szán a szaktárca a halgazdálkodással összefüggő feladatok, programok és beszerzések támogatására. A mintegy félmilliós honi hor...
Még mindig kevés halat eszik a magyar Továbbra is az uniós lista hátsó felében toporgunk halfogyasztást tekintve. Ugyan közeleg a karácsony és ilyenkor jelentősen megnövekszik a hal iránti...
Új év, új szabályok a horgászoknak A januárral együtt elérkezett az új halgazdálkodási törvény is. Ennek értelmében több jogszabály is módosult, beszüntették a kereskedelmi célú horgász...
Tilos a csuka horgászata! Február elsejétől lépett hatályba a csuka horgászatát tiltó intézkedés. Február 1. és március 31. között tilos az íváshoz készülődő és szaporodóhely u...