Zuhant a mutató júliusban, végre csökkent az élelmiszeralapanyagok ára

Nagyot zuhant júliusban az élelmiszerárak globális mutatója a gabonafélék és a növényi olajok kétszámjegyű árcsökkenése miatt – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A növényi olajok árindexe 19,2%-ot esett, 10 havi negatív csúcsot döntve. Minden olajfajta nemzetközi piaci jegyzése visszaesett, a pálmaolajé a bő indonéziai exportkilátások miatt, a repce a várható kínálatbővülés okán, a szója pedig az elhúzódó alacsony kereslet miatt. A fekete-tengeri logisztikai bizonytalanságok ellenére a napraforgóolaj piacán nagy áresés történt a nyomott importkereslet miatt. […]

Tovább…

Második hónapja már, hogy nőttek az élelmiszerárak

A FAO élelmiszerár-indexe átlagban 94,2 pont volt 2020 júliusában, ez 1,1 ponttal (1,2 százalékkal) magasabb júniushoz képest. Így már második hónapja nőttek az élelmiszerárak. Ennek eredményeképpen közel egy ponttal (egy százalékkal) meghaladta a tavaly júliusi hónap árszintjét. Júniushoz hasonlóan a növényi olajok, tejtermékek és cukor árai voltak a felfelé húzó erők, amik meghaladták az alacsonyabb húspiaci árakat. A gabonaár-index viszont nem változott. […]

Tovább…

Nem lesz idén hiány gabonából

A legfrissebb előrejelzések szerint alig marad el idén a globális gabonatermés a tavalyi rekordtól, így szűkölködni nem kell 2016-ban sem. Amíg a gazdák örülnek a hírnek, a napvilágra került élelmiszerár-index szerint némiképp drágultak az élelmiszerek márciusban, de a tejtermékek ára szembe ment az áremelkedéssel. […]

Tovább…