Magyar fejlesztésű vertikális farm segíthet az éhezés visszaszorításában

Eljutott a magyar élelmezésbiztonsági javaslat az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetéhez, a FAO-hoz. Bencsik Dávid helyettes államtitkár a FAO főigazgató-helyettesével, Vladimir Rakhmaninnal, valamint a szervezet római központjának növénytermesztési rendszerek fenntartható intenzifikálásáért felelős mezőgazdasági tisztviselőjével, Hafiz Muminjanovval folytatott online megbeszélést a fejlesztésekről és a lehetőségekről.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) regionális és globális szinten is aktív szerepet vállal a fenntartható mezőgazdaság és élelmezés kialakításában. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára folytatott egyeztetést a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának vezetőjével, valamint a római központ illetékes szakértőjével a magyar agrárinnovációk szerepéről és lehetőségeiről a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításában.

Zöldségnövények fejlődnek mesterséges fényviszonyok között a Tungsram Group vertikális farmján az avatása napján a Tungsram budapesti központjában 2021. május 5-én. MTI/Máthé Zoltán
Zöldségnövények fejlődnek mesterséges fényviszonyok között a Tungsram Group vertikális farmján az avatása napján a Tungsram budapesti központjában 2021. május 5-én. MTI/Máthé Zoltán

Technológiai agrárfejlesztések és a feldolgozóipar

A helyettes államtitkár, aki az ENSZ Élelmezési Rendszerek magyar nemzeti koordinátora is, kiemelte, hogy Magyarország nagy hangsúlyt fektet a technológiai agrárfejlesztésekre és a feldolgozóipar fejlesztésére. Bencsik Dávid szerint a cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve, alacsonyabb költséggel, kisebb környezeti terhelés mellett fenntartható, egészséges és piacképes árukat és szolgáltatásokat állítson elő – írta az Agrárminisztérium.

A helyettes államtitkár a találkozón az ENSZ képviselőinek egy magyarországi fejlesztésű, a tudomány és a privátszféra közös fejlesztésén alapuló beltéri vertikális gazdálkodási koncepciót is bemutatott, amely technológia útján az előállított zöldség, gyümölcs és akár állati takarmány jelentősen növelheti az élelmezésbiztonságot, különösen a szélsőséges éghajlattal sújtott országokban. A helyettes államtitkár beszámolt róla, hogy jelenleg is fejlesztés alatt áll Budapesten egy Közép-Európában is egyedülálló zárt, körforgásos rendszerben működő, hulladékmentes városi beltéri növényfarm fejlesztése a tudomány és a vállalati szféra összefogásával.

Vertikális farm Budapesten

Az eseményen Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektor-helyettese beszámolt a beltéri vertikális gazdálkodási koncepció tudományos hátteréről és a koncepció körül kialakuló nemzetközi tudományos együttműködésekről. A koncepciónak otthont és technológiai alapot adó nagyvállalat, a Tungsram elnök-vezérigazgatója, Joerg Bauer a kormányzati, tudományos és vállalati szintű partnerségi együttműködésről és a program nemzetközi vetületeiről adott részletesebb tájékoztatást. 

A FAO főigazgató-helyettese és európai, valamint közép-ázsiai regionális képviselője a magyar élelmezésbiztonsági javaslat minél szélesebb körben történő bemutatásának szükségességére hívta fel a magyar partnerek figyelmét és kiemelte a kezdeményezés fontosságát, annak létjogosultságát. Vladimir Rakhmanin hozzátette, hogy a FAO már foglalkozik a kérdéskörrel, többek között a vertikális farm technológiával is. A magyar javaslat pozitívumaként értékelte, hogy nem profit-, hanem a közösségi felelősség orientált. A javaslat egy nemzetközi kutatói és tudományos bázison nyugszik, amelyet egy világhírű magyar vállalat, a Tungsram biztosít.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mélyponton az élelmiszerárak A FAO havi élelmiszer árindexe szerint augusztusban újra csökkentek az árak, így folytatódott az elmúlt 5 hónap folyamatos csökkenési tendenciája. 201...
Növényvédőszerek veszélyeiről gyermekeknek! A gyerekek szervezete sokkal érzékenyebb a rovarirtó szerekre, mint a felnőtteké. Akut mérgezés vagy más betegségek is kialakulhatnak a vegyszerrel va...
Tovább csökkennek az élelmiszerárak – 6 éves mélyp... Májusban is csökkentek az élelmiszerárak, így 6 éves mélypontra kerültek. A csökkenés okai ezúttal az optimista gabonaterméssel kapcsolatos előrejelzé...
Új útmutató a gyerekmunka megelőzése érdekében... Az Élelmezésügyi Mezőgazdasági Világszervezet útmutatója megfelelő eszközöket ad a szakemberek, törvényhozók és civil szervezetek kezébe. Ennek segíts...
Na, de mi az, hogy klímabarát gazdálkodás? A klímabarát mezőgazdaság lehet az egyetlen út, amire rá kell lépnünk, hogy elláthassuk a bolygónkat. Ugyanis ahogy eddig gazdálkodtunk, többé már nem...
Mélyponton az élelmiszerárak A 2009 szeptembere óta mért legalacsonyabb szintre esett az alapvető élelmiszerek árszintje júliusban, miután a tejtermékek és a növényi olajok ára je...