Betiltotta az Európai Bizottság a titán-dioxid néven is ismert E171 élelmiszer adalékanyagként való használatát – derül ki a bizottság sajtóközleményéből. A rendelkezés fél évnyi türelmi időt követően, nyártól lesz hatályos. Sztella Kiriakídisz, a szervezet egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a tiltó határozattal egy olyan élelmiszer-adalékot vonnak ki, ami már nem minősül biztonságosan fogyaszthatónak.
A titán-dioxiddal fehér színt adtak hozzá sokféle élelmiszerhez: péksüteményekhez, szendvicskrémekhez, levesekhez, szószokhoz, salátaöntetekhez és élelmiszerkiegészítőkhöz. A tagállamok ősszel egyhangúlag támogatták a bizottság javaslatát az E171 betiltására, amit az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos álláspontja alapozott meg. A tilalom hat hónapnyi türelmi idő után, 2022 nyarán lép hatályba – írta a HVG.
Ezért tiltották be a titán-dioxid E171 élelmiszer adalékanyagot
Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2021. május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták – közölték.