A mezőgazdasági termelés az egyik húzóágazat hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint csak az elmúlt három évben 16 százalékkal, közel 9400-ra nőtt a mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági szervezetek száma, ami nagy emelkedés az ezredfordulókori 7000 szervezethez képest. Éppen ezért a jövőben is jelentős lesz a hazai agrárium hatása, emiatt pedig nagy figyelmet kell fordítani a jövő feladataira. Már most lehet látni, mivel küzdhet majd meg a magyar mezőgazdaság 10 év múlva. […]
Címke: akvakultúra
Magyar halas siker: az akvakultúra-források ötöde az édesvízi halaké lesz
Várhatóan 4 százalékkal csökken a halászati politika költségvetése az új költségvetési ciklusban, de az édesvízi haltermelés támogatási szintje emelkedni fog. Több tagállamban – köztük a tenger nélküli országokban, mint például Ausztria, Luxembourg, Csehország, Szlovákia és Magyarország – elterjedtek az extenzív polikultúrás és pontyos tógazdaságok, amelyek leginkább gabonabázisú takarmányozást folytatnak. Ezek agroökológiai hatása egyértelműen kedvező, hiszen jelentős ökoszisztéma szolgáltatásokat biztosítanak, és európai jelentőségű élővilágot tartanak fenn. […]
400 millióval támogatják, hogy több halat fogyasszon a magyar
Vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a gazdálkodók a halászati termékek értékesítésére. A támogatás érdekessége, hogy nem maximum, hanem minimum összeg van meghatározva elnyerhető összegként. […]
Rohamléptekben fejlődik az akvakultúra, mégis kevés halat eszünk
Tény, hogy a legegészségesebb ételek halból készülnek, mégsem fogyaszt sok halat a magyar. Pedig a kínálatra nem lehet panasz, hazánk „halgazdái” kitesznek magukért. Az akvakultúra évről-évre rohamosan erősödik Magyarországon. […]
Másfél mázsa hallal buktak le a csalók
Ha Nébih, akkor razzia. Az ünnepek közeledtével pedig nem meglepő, hogy a bevásárlóközpontok és az éttermek halkínálatát veszi górcső alá az élelmiszer biztonsági hivatal. A szokásokhoz híven most is nagy fogással zárult az ellenőrzés. […]
Rovarok és algák a sertés és baromfi helyett – így nézhet ki az asztalunk évtizedek múlva
Sokat hallani a népességszám folyamatos emelkedéséről és az ebből adódó problémákról. Az egyik legnagyobb gond az élelmezéssel lehet, ezért új alternatívákat kell találni az állati fehérjeszükségleteink kielégítésére. Bajban az állattartók, ideje megszeretnünk a halakat! […]
Rekordszinten a globális halfogyasztás
Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésének – rekordszintre ugrott az egy főre jutó halfogyasztás világszinten. Azonban a fenntarthatóság továbbra is kényes kérdés a halgazdálkodásban. […]