Ha Nébih, akkor razzia. Az ünnepek közeledtével pedig nem meglepő, hogy a bevásárlóközpontok és az éttermek halkínálatát veszi górcső alá az élelmiszer biztonsági hivatal. A szokásokhoz híven most is nagy fogással zárult az ellenőrzés.
Munkában az Állami Halőri Szolgálat! Az ellenőrök ezúttal azonban nem a vízpartokon tüsténkedtek, hanem a halértékesítő helyeket és a vendéglátó egységeket vették célba. A vizsgálatsorozatban legutóbb két, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei étteremben ’akadtak horogra’ jelöletlen halak.
A legnagyobb probléma, hogy jelölés hiányában sem a termék fagyasztásának időpontja, sem annak származási helye nem állapítható meg – olvasható a portal.nebih.gov.hu oldalon. Ezen adatok hiányában nem bizonyítható, hogy legális úton, tógazdaságból kerültek a kereskedelmi egységekbe, ezért felmerült annak a lehetősége is, hogy illegálisan fogták azokat. Mivel hazánk vizeinek halállománya nemzeti kincs, a szakemberek mindent megtesznek az orvhalászat és az orvhorgászat visszaszorítása érdekében. További probléma, hogy a jelöletlen termékek élelmiszerbiztonsági szempontból is komoly kockázatot jelentenek a fogyasztók számára.
Az első ellenőrzött étteremben 124 kg halterméket foglaltak le az ellenőrök, míg a másik vendéglátó egységben 20 kg mennyiségben kellett jelöletlen halakat megsemmisíteni. A lefoglalt és megsemmisített halak között harcsa, ponty, balin és több keszegféle is megtalálható volt.