Mi lesz a magyar mezőgazdasággal 10 év múlva?

A mezőgazdasági termelés az egyik húzóágazat hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint csak az elmúlt három évben 16 százalékkal, közel 9400-ra nőtt a mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági szervezetek száma, ami nagy emelkedés az ezredfordulókori 7000 szervezethez képest. Éppen ezért a jövőben is jelentős lesz a hazai agrárium hatása, emiatt pedig nagy figyelmet kell fordítani a jövő feladataira. Már most lehet látni, mivel küzdhet majd meg a magyar mezőgazdaság 10 év múlva.

Az előttünk álló 10 év legfőbb mezőgazdasági kihívásai, hogy a hazai gazdák fel vannak-e készülve a növekvő húsfogyasztás miatti többlettermelési kényszerre, illetve, hogy mennyire nyitottak az alternatív fehérjeforrásokra és milyen módszerekkel tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz – hangzott el a K&H-ban rendezett Agrár Klub rendezvényen. Erről a Piac&Profit oldal számolt be bővebben.

A magyar mezőgazdaság 10 év múlva a többlettermelés iránti igénnyel találja magát szembe
A magyar mezőgazdaság 10 év múlva a többlettermelés iránti igénnyel találja magát szembe
A mezőgazdaság 10 éves vízióját vitatták meg a szektor szakemberei az Agrár Klub rendezvényen

Jelenleg a 2020 utáni uniós költségvetési ciklus, a már hazánkban is megjelent sertéspestis és a versenyhelyzetünket egyre inkább megnehezítő Ukrajna növekvő uniós importja kapcsán vannak a legégetőbb kérdések. Ám ennél hosszabb távra is előre kell tekinteni. Hiszen a mezőgazdaság hagyományosan nem az az iparág, ahol egyik napról a másikra lehet komoly változásokat elérni – mondta Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője az Agrár Klub legutóbbi rendezvényén.

Durván növekszik a húsfogyasztás

Horn Péter akadémikus professzor szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy az agrárium tartani tudja-e a lépést az emberiség növényi és állati termékek iránti többletigényével. Az elmúlt 50 évben a népesség növekedésével párhuzamosan nagyon megemelkedett az egy főre jutó állati termékek fogyasztása. Baromfihúsból például 4,5-szer, tojásból közel dupla annyit fogyasztunk évente. A fejlődő országok ilyen jellegű igényének robbanásszerű növekedése pedig még tovább növeli majd ezeket a számokat. Erre a gazdáknak is fel kell készülniük. Eddig GMO nélkül, hagyományos termeléssel is tartani tudták a lépést az állat- és növénytermesztők, a fejlett technológia és genetikai tartaléknak köszönhetően viszont tovább emelkedhet az ágazat termelékenysége és hatékonysága – mondta.

A halhús lehet a jövő egyik slágere

A nagy takarmányigényű állatok tenyésztése mellett az ágazatnak hosszú távon alternatív fehérjeforrások bevonására is szüksége lesz. Az egyik megoldást az akvakultúra jelentheti, mivel nem igényel takarmányterületet és kisebb környezeti terheléssel jár. „A tengeri kultúrában óriási tenyésztési lehetőség van, mert a halhús-termelés rendkívül költség- és energiahatékony. A halak hidegvérű állatok, az általuk elfogyasztott táplálék így nem a testhőmérséklet fenntartására használódik el, hanem nagyobb arányban beépül az izmokba, a húsuk fehérjetartalma pedig igen magas. A halágazattal tehát a jövőben a többi hústermelő ágazat potenciális versenytársaként kell számolni” – mondta Horn Péter.

A magyar akvakultúra fejleszthető és szükséges is a változtatás

Külföldön nagy a kereslet a minőségi magyar hal iránt, azonban a hazai halfogyasztás egyelőre messze elmarad az uniós átlagtól. Ezen szeretne változtatni a magyar halas szakma. Ennek jegyében kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), amiről itt írtunk korábban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Milyen lesz a jövő gabonafronton? Bőséges gabonatermés, csökkenő mezőgazdasági termékárak – ez lehet a jövő? Egy legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés szerint legalábbis erre számíthat...
Rekordszinten a globális halfogyasztás Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésé...
Másfél mázsa hallal buktak le a csalók Ha Nébih, akkor razzia. Az ünnepek közeledtével pedig nem meglepő, hogy a bevásárlóközpontok és az éttermek halkínálatát veszi górcső alá az élelmisze...
Rohamléptekben fejlődik az akvakultúra, mégis kevé... Tény, hogy a legegészségesebb ételek halból készülnek, mégsem fogyaszt sok halat a magyar. Pedig a kínálatra nem lehet panasz, hazánk „halgazdái” kite...
Bajt okozhat, hogy túl sok antibiotikum van a húso... Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az, hogy túl sok antibiotikum van a húsokban, ugyanolyan veszélyes lehet, mint egy halálos járvány ...
A húsfogyasztók is erősen hibáztathatók a környeze... A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF jelentése szerint a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60 százalékáért a hús alapú é...