Élethalálharcot vív a borágazat

Az OIV (International Organisation of Vine and Wine) bortermelésre vonatkozó előrejelzései jelentős csökkenést jeleznek. A globális mennyiség 7%-kal, 244 millió hektoliterre esik vissza, ami történelmi mélypontot jelent. A világszintű kereslet csökkenése és a jelentős készletek megléte miatt azonban ez a csökkenés hozzájárulhat a nemzetközi piac stabilizálásához.

Az OIV közzétette a 2023-as globális bortermelésre vonatkozó első becslését, amely borús képet fest az ágazat számára. A 244 millió hektoliter (mhl) össztermeléssel a termelés várhatóan 7%-kal csökken 2022-hez képest, ami az elmúlt 60 év legalacsonyabb szintjét jelenti.

A visszaesés legnagyobb részét a déli félteke szenvedte el. A régió szőlőültetvényei 2023-ban mindössze 45 mhl bort termeltek, ami 19%-os csökkenés az előző évhez képest. Ez a 2003 óta mért legalacsonyabb mennyiséget jelenti. A déli félteke valamennyi jelentős bortermelő országában jelentős termeléscsökkenés volt tapasztalható, az éves csökkenés mértéke -10% és -30% között mozgott.

Az északi félteke valamivel jobban járt, de még mindig kihívásokkal kellett szembenéznie. Az Európai Unióban (EU) a bortermelés becslések szerint 150 mhl, ami 11 mhl (-7%) csökkenést jelent 2022-hez képest. Olaszország és Spanyolország, a világ két legnagyobb bortermelője különösen jelentős csökkenésről számolt be a lisztharmathoz és aszályhoz vezető kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Franciaország viszont 2023-ban várhatóan világszinten a legnagyobb termelő lesz, az ötéves átlagot kissé meghaladó mennyiséggel.

A 29 bortermelő ország által összeállított legfrissebb becslések szerint a világ bortermelése 2023-ban 247 millió hektoliterről 244 millió hektoliterre esik vissza, ami az elmúlt 60 év legalacsonyabb termelését jelenti. Ez a jelentős csökkenés a déli féltekén és az EU számos kulcsfontosságú régiójában a szüretelt mennyiségek kivételesen alacsony szintjének együttes hatásából ered. A szélsőséges éghajlati jelenségek, köztük a korai fagyok, a túlzott esőzések és a tartós aszályok károsan befolyásolták a világ szőlőültetvényeinek termelését. A csökkenő globális fogyasztás és a különböző régiók magas készletszintjei mellett azonban a várhatóan alacsony termelés egyensúlyt teremthet a világpiacon.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...
Megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve... Az Országkóstoló sorozat keretében megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve, amely a két kategória legjobb hazai tételeit mutatja be részletesen ...
Sikeres a borokra bevezetett új ellenőrző jegy Látványos eredményeket hozott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által kezdeményezett földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó, miniszteri rendele...
Szőlészet, borászat – mit hozhat 2015? A 2014-es szezon termésénél idén mindenképpen jobbra számítanak a gazdálkodók. Tavaly az időjárás nem volt túl kegyes a szőlészekhez, borászokhoz, ugy...
Veszélyben az olasz borok Tavaly már írtunk róla, de idén is előkerült a probléma. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) felhívja a tagjai figyelmét, hogy zárolják olasz eredetű...
Borpiaci információk 2015 első negyedévében 4 százalékkal emelkedett a borok értékesítése, illetve az árak is emelkedést mutatnak. De hová exportáltuk a legtöbb lédig bort...