Magyar kutatók hasznosítanák újra rovarlárvákkal a gombatermesztés melléktermékeit

A Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma közös kutatás-fejlesztési projektet indít a gombatermesztés melléktermékeként megjelenő gombakomposzt és egyéb szedési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának és teljes ipari technológiájának kutatás-fejlesztésére, a gombaipar hulladékkezelésének megoldása érdekében. […]

Tovább…

Még híztak is a polisztiroltól: a gyászbogárlárvák segítségével támogatják a műanyagok lebontását

A Queenslandi Egyetem kutatói rájöttek, hogy a műanyagot kedvelő Zophobas morio, a szuperférgekként is emlegetett gyászbogárlárvák az emésztőrendszerükben meglévő enzimeknek köszönhetően akár úgy is életben tudnak maradnak, hogy pusztán az egyik legelterjedtebb műanyaggal, a polisztirollal táplálkoznak. A felfedezés nagy előrelépést hozhat a műanyaghulladékok ártalmatlanításában. […]

Tovább…

Megszüntethető a permetezési folyamat bonyolultsága – állítja az új technológia kifejlesztője

Az ausztrál Agtecnic cég új permetezési technológiát dobott piacra, amelynek célja a permetezési folyamat bonyolultságának megszüntetése. Rob Johnson, az Agtecnic társalapítója és igazgatója szerint az új SenseSpray rendszer könnyen beállítható. „Csökkentettük a kalibrálások számát. És nem kell új permetezőt vásárolni. Valószínűleg költséghatékonyabb lesz, mint a piacon lévő többi pontpermetező rendszer.” […]

Tovább…

Egyetlen fán 40(!) különböző gyümölcs terem

Különleges fa növekedik a New York-i Syracuse Egyetem udvarán. Az intézmény egyik professzora ugyanis létrehozott egy olyan fát, amelyen negyven különböző gyümölcs – köztük cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva és mandula – is terem. A fa nemesítése és sikeres gondozása Sam Van Aken érdeme. Akkor fogott bele a megvalósításához, amikor bezárásra ítéltek egy gyümölcsöskertet New Yorkban. […]

Tovább…

Ehető csomagolás válthatja ki a műanyagot a snack uborkánál is

Franciaország és Spanyolország is záros határidőn belül betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát számos zöldségféle és gyümölcs esetében (kivételt képeznek a nagyon érzékeny termékek).
Piackutatási adatok szerint egyre több fogyasztónál fontos szempont a fenntarthatóság. Ezt a trendet követve fejlesztett ki együttműködés keretében ehető csomagolást snack uborkákra a Liquidseal (kígyóuborkára már korábban kidolgoztak egy ilyen bevonatot) és a legnagyobb európai uborkamag-nemesítő Rijk Zwaan. […]

Tovább…