Franciaország és Spanyolország is záros határidőn belül betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát számos zöldségféle és gyümölcs esetében (kivételt képeznek a nagyon érzékeny termékek).
Piackutatási adatok szerint egyre több fogyasztónál fontos szempont a fenntarthatóság. Ezt a trendet követve fejlesztett ki együttműködés keretében ehető csomagolást snack uborkákra a Liquidseal (kígyóuborkára már korábban kidolgoztak egy ilyen bevonatot) és a legnagyobb európai uborkamag-nemesítő Rijk Zwaan.
Európában az eltarthatóságot meghosszabbító, ehető bevonatok használata egyelőre nem szabályos. Ilyet jelenleg csak virágoknál és nem ehető héjú gyümölcsöknél alkalmaznak. Ám az Egyesült Államokban és több más piacon már ehető héjú kertészeti termékeknél is engedélyezett ez a megoldás.
A láthatatlan csomagolás költsége hasonló nagyságrendben mozog, mint a zsugorfólia vagy a műanyag dobozok ára, a csomagolóüzemeknek egy speciális szóróberendezéssel kell rendelkezniük a bevonat felviteléhez – írja a FruitVeb nyomán az agrarszektor.hu.
Nem a Liquidseal az egyetlen cég, amely ilyen fejlesztésekbe kezdett, 2020-ban az izraeli Sufresca start-up már a műanyag csomagolóanyagok kiváltása érdekében hasonló projektet indított. Tavaly be is mutatott egy láthatatlan, korlátozottan légáteresztő, ehető bevonatot koktélparadicsomra, uborkára és mangóra.