Megszüntethető a permetezési folyamat bonyolultsága – állítja az új technológia kifejlesztője

Az ausztrál Agtecnic cég új permetezési technológiát dobott piacra, amelynek célja a permetezési folyamat bonyolultságának megszüntetése. Rob Johnson, az Agtecnic társalapítója és igazgatója szerint az új SenseSpray rendszer könnyen beállítható. „Csökkentettük a kalibrálások számát. És nem kell új permetezőt vásárolni. Valószínűleg költséghatékonyabb lesz, mint a piacon lévő többi pontpermetező rendszer.” […]

Tovább…

Egyetlen fán 40(!) különböző gyümölcs terem

Különleges fa növekedik a New York-i Syracuse Egyetem udvarán. Az intézmény egyik professzora ugyanis létrehozott egy olyan fát, amelyen negyven különböző gyümölcs – köztük cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva és mandula – is terem. A fa nemesítése és sikeres gondozása Sam Van Aken érdeme. Akkor fogott bele a megvalósításához, amikor bezárásra ítéltek egy gyümölcsöskertet New Yorkban. […]

Tovább…

Ehető csomagolás válthatja ki a műanyagot a snack uborkánál is

Franciaország és Spanyolország is záros határidőn belül betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát számos zöldségféle és gyümölcs esetében (kivételt képeznek a nagyon érzékeny termékek).
Piackutatási adatok szerint egyre több fogyasztónál fontos szempont a fenntarthatóság. Ezt a trendet követve fejlesztett ki együttműködés keretében ehető csomagolást snack uborkákra a Liquidseal (kígyóuborkára már korábban kidolgoztak egy ilyen bevonatot) és a legnagyobb európai uborkamag-nemesítő Rijk Zwaan. […]

Tovább…

Egyre nagyobb szerephez jut a digitális technológia a szőlőtermesztésben

A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.
Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. […]

Tovább…

Ezüsttel permeteznek – mert takarékoskodnak…

Hollandiában ezüsttel permeteznek az üvegházakban. Ez nem valamiféle úri szeszély, hanem a takarékosság jegyében született újítás.
A fél világ a skótokat tekinti a legspórolósabbaknak, legfukarabbaknak, annak azonban, aki megismeri a hollandokat, szinte biztosan kételyei támadnak… […]

Tovább…

Különleges, víztakarékos lazacfarm épül Zala megyében

Egyre nagyobb igény van a világban a környezettudatos módon előállított lazacra. Erre ad választ a 2020-ban alapított Zalmon Kft., mely a fenntartható élelmiszertermelés elkötelezett támogatója. A Sagyibó Viktor vezetésével működő cégnél eltökélten hisznek a globális kihívásokra adott helyi válaszokban, ezért a céljuk az, hogy a hazai agrárszektorban úttörőként valósíthassák meg egy egyszerre környezetbarát és innovatív beruházást. Többet szeretnének elérni a lazactenyésztés honosításánál, értéket kívánnak létrehozni prémium minőségű, tápláló húsú és egészséges lazacok tenyésztésével. […]

Tovább…

Öt nagyon aktuális kérdés a húspótlónak szánt „tenyésztett” húsról

A különböző elnevezéseket (mesterséges hús, tenyésztett hús, in vitro hús stb.) felölelő új termék előállítását eredményező, eredetileg orvosi célokra kifejlesztett sejttenyésztési technikák az állattenyésztés területén is fellendülőben vannak.
A tenyésztett hús az összes állattenyésztési láncot érintő téma. Ez világosan kiderült a témával foglalkozó, 2021. november 18-án Párizsban, Franciaországban tartott konferencián. Mindez egy évvel az után történt, hogy Szingapúrban engedélyezték a csirkeizomszövetek in vitro előállításából származó nuggetsek értékesítését. […]

Tovább…