Elkészült az új, digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszer

Új szolgáltatást vezetett be a Baranya megyei Pécsen a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete; digitalizálta az Európában is egyedülálló legnagyobb szőlőfajta géngyűjteményét. A digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszer nem csak a kutatóknak jelent gyorsabb hozzáférést az adatokhoz, segítséget biztosít a szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak is a fajtaválasztásban. […]

Tovább…

Újabb hazai siker: a Homokháti őszibarack pálinka is uniós oltalmat kapott

Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként így 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén – közölte az agrártárca.
A Homokháti őszibarack pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet. […]

Tovább…

Szőlő helyett végre több bort adhatnak el a Balatonboglári borvidékről a milliárdos fejlesztéssel

Szőlőfeldolgozó üzemet épít a Balaton Agrár Zrt. Ordacsehiben. A cég a márciusban kezdődő, közel 1 milliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint támogatást nyert az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére meghirdetett pályázaton – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Somogy megyei településen. Feldman Zsolt a támogatói okirat átadásán elmondta: a fejlesztéssel olyan feldolgozókapacitás jön létre, amivel a 3461 hektáros Balatonboglári borvidék szőlőtermelői nagyobb hozzáadott érték előállításával nagyobb jövedelemhez juthatnak. […]

Tovább…

A fogyasztási kedv növekvőben, de borból kevesebb lehet idén

A világ bortermelése az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére eshet idén a zord európai időjárás miatt, miközben a kereslet várhatóan a koronavírus-járvány előtti szintek közelébe fog visszaállni – közölte a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV).
A 2021-re vonatkozó előrejelzések szerint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet a világtermelést 247,1 millió és 253,5 millió hektoliter között határozta meg. Ez a harmadik egymást követő évben jelent átlag alatti termelést, és megközelíti a 2017-es 248 millió hektáros szintet, amely az elmúlt hatvan év legalacsonyabb mennyisége. […]

Tovább…

A 2021-es év legjobb magyar borászai és borai randevúztak a Vigadóban

„Borest a Bor Akadémián” címmel a Pesti Vigadóban rendezte meg ünnepi estjét a Magyar Bor Akadémia. Egy helyen kaphatott kóstolót minden megjelent nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeiből, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb boraiból is.
„Koncertjeimre igyekszem a jó magyar bort is magammal vinni, azokat népszerűsíteni” – hangsúlyozta Miklósa Erika, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja, aki a színvonalas szórakoztatáson túl az est háziasszonya szerepét is betöltötte. […]

Tovább…

Sem kocsány, sem kéregdarab vagy levél nem kerülhet az okos szüretelőgép tartályába

Precíziós szüretelőgépet mutatott be a KITE Zrt. Balatonvilágoson. A rendezvényen a Pellenc új precíziós megoldásaival, Telematics rendszerrel és hozamtérképezéssel felszerelt Optimum L.20 szüretelőgéppel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
A Pellenc francia gépgyártó cég fejlesztései során kiemelt szempont a könnyű és egyszerű használat. Az Easy Smart rendszer lehetővé teszi, hogy a szüretelőfej beállításait a fülkéből munka közben elvégezze a kezelő az Easy Touch érintőképernyős kijelző segítségével. […]

Tovább…