Sem kocsány, sem kéregdarab vagy levél nem kerülhet az okos szüretelőgép tartályába

Precíziós szüretelőgépet mutatott be a KITE Zrt. Balatonvilágoson. A rendezvényen a Pellenc új precíziós megoldásaival, Telematics rendszerrel és hozamtérképezéssel felszerelt Optimum L.20 szüretelőgéppel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A Pellenc francia gépgyártó cég fejlesztései során kiemelt szempont a könnyű és egyszerű használat. Az Easy Smart rendszer lehetővé teszi, hogy a szüretelőfej beállításait a fülkéből munka közben elvégezze a kezelő az Easy Touch érintőképernyős kijelző segítségével.

A Pellenc önjáró szüretelőgépek védjegyévé vált az egyszerű használhatóság mellett a szüretelés minősége, akár a kézi szürettel megegyező minőségű gépi szüretelést tesznek lehetővé
A Pellenc önjáró szüretelőgépek védjegyévé vált az egyszerű használhatóság mellett a szüretelés minősége, akár a kézi szürettel megegyező minőségű gépi szüretelést tesznek lehetővé (Forrás: Pellenc)

A vezérlőpanelen látható, szöveg nélküli ikonokkal pillanatok alatt be lehet állítani a gép különböző paramétereit. Az Easy Drive Joystick botkormány tovább egyszerűsíti a gép irányítását. A kerekek 95 fokban elfordíthatók, ami nagy fordulékonyságot biztosít a gépnek. Ez főként olyan területen hasznos, ahol a tábla végén nem áll rendelkezésre széles forgó – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Csak a bogyók férnek át

A Pellenc önjáró szüretelőgépek védjegyévé vált az egyszerű használhatóság mellett a szüretelés minősége, akár a kézi szürettel megegyező minőségű gépi szüretelést tesznek lehetővé. Ez nagyban köszönhető a felhordószalag rácsos kialakításának.

Pellenc szüretelőgépeknél a válogatás már a felhordó­szalagoknál elkezdődik, az egyedi rácsos szállítószalag elválasztja az egész fürtöket a bogyótól és a létől. Így csak az egész fürtöknek kell áthaladniuk az alsó ventilátorok alatt, ami a teljes termésnek mindössze 20-30%-a.

Ez a megoldás lehetővé teszi a hatékony tisztítást, magas haladási sebességgel és kevés léveszteséggel. A tisztítórendszer fontos fázisa a Selectiv Process 2 rendszer. Ez nem más, mint egy magas frekvenciájú lineáris ujjas bogyózó, és a tartály teljes felületén elhelyezett görgősor, melyet úgy alakítottak ki, hogy csak a bogyók férnek át közte. Ez szavatolja, hogy sem kocsány, sem kéregdarab vagy levél nem kerülhet a tartályba.

Innovatív precíziós megoldások

A bemutatón ismertették a kombájn súlymérési rendszerét. Az új Pellenc Optimum széria a leszüretelt szőlő valós idejű mérését teszi lehetővé. Tartályonként négy szenzor lett beépítve, amelyek a tartály súlyát a négy sarkában mérik.

A súlyérzékelő szenzorok egyenként 2,2 tonna súly mérésére alkalmasak, ez azt jelenti, hogy tartályonként 8,8 tonnáig tud mérni, ami a mérés pontosságát is elősegíti.

A hivatalos gyári adat szerint a Pellenc 3%-os hibahatárral mér, a tesztek során azonban ettől magasabb pontosságot lehetett elérni. Az érintőképernyős panelen nyomon követhető a tartályokban lévő szőlő mennyisége, és lehetőség van napi célmennyiség beállítására is. A gép beépített hektárszámlálóval is rendelkezik, ami a folyamatos súlyméréssel kombinálva hozamot is kalkulál.

Hasznos visszajelzések a gép költséghatékony működéséről

A fedélzeti súlymérés a telemetrikus rendszerrel kiegészülve pontos hozamtérképezésre ad lehetőséget. A gép által másodpercenként tárolt súlyadatokat a GPS-koordináták alapján a rendszer egy térképre helyezi. Az adatok kiértékelését követően talajmintavételezés, speciális tápanyag-kijuttatás után egységes termésátlag érhető el a táblában.

A szüretelőkombájn telemetria-rendszere folyamatosan méri az adatokat, és információt küld egy online felületre, ahol egy alkalmazáson keresztül nyomon követhető a gép valamennyi paramétere, üzemanyagszintje, látható a következő karbantartásnak ideje, de GPS segítségével akár az is ellenőrizhető, hogy éppen hol dolgozik a gép a táblán belül.

A rendszer az adatok alapján statisztikákat is készít, amelyek hasznos visszajelzést adnak a gép költséghatékony működéséről. Emellett lehetővé teszi a távoli diagnosztikát is, a tulajdonos hozzájárulásával a karbantartást végzők a távolból is kiértékelhetik a küldött hibaüzeneteket. Így meghibásodás esetén a megfelelő alkatrész gyorsabban pótolható.

(Forrás: futurefarming.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Applikációk segítik a növénytermesztést A precíziós mezőgazdaság egyre inkább kezd beférkőzni a gazdák mindennapjaiba, sőt, most már számos okostelefonos alkalmazás között is választhatunk, ...
Önjáró traktor a jövőből! Várható volt, hogy előbb-utóbb megjelennek a teljesen önműködő gépek, de elsősorban inkább a személyautók terén vártuk a forradalmi áttörést. Most azo...
Friss technológiai fejlesztésekkel érkezik a III. ... A mezőgazdaságban a digitalizációs folyamat az utóbbi időszakban egyre gyorsabban halad. A modern gazdaságokban napról-napra több a precíziós gazdálko...
Applikáció mondja meg a gazdának, mennyi nitrogént... A digitalizáció térhódítása megkérdőjelezhetetlen. A mezőgazdaságban is újabb és újabb technológiák jelennek meg, melyek segítik a mezőgazdasági terme...
Ki mondta, hogy csak az lehet drón, ami repül? Forradalmi fejlesztéssel rukkolt elő tavaly a Yamaha gyár, ugyanis kifejlesztették az első vizi drónt. Most pedig létrehozták – sőt, piacra is dobták ...
Magasabb jövedelmet ígér, mégsem terjed a precízió... Mind a hazai, mind a külföldi gazdák nagyobb bevételekről álmodnak, de ezek általában valahogy sohasem akarnak realizálódni. A precíziós mezőgazdaság ...