Újabb hazai siker: a Homokháti őszibarack pálinka is uniós oltalmat kapott

Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként így 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén – közölte az agrártárca.

A Homokháti őszibarack pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet.

Az alkalmazott kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg
Az alkalmazott kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg (Fotó: Pixabay)

A pálinka földrajzi területtel való szoros kapcsolata a térség csillámokban gazdag homokos talajának és éghajlatának köszönhető – írja a hellovidek.hu. A Homokhátságra jellemző forró, száraz, aszályos nyarak, a napsütéses órák magas száma és a nagy napi hőingadozás, valamint a talaj adottságainak következtében az ott termesztett őszibarack édessé, zamatossá válik.

Az alkalmazott kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg.

Ennek eredményeként ízében telt, karakteres, könnyed fanyarság, ugyanakkor visszafogott parfümösség, diszkrét illat jellemzi a Homokháti őszibarack pálinkát – ismertetik a közleményben.

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót terméke népszerűsítésében. A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a hivatalos honlapon.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csak gyümölcstermesztő főzhet kedvezményesen pálin... Egy az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható pá...
Összeszedtük, milyen agrártörvények változnak 2015... Sokat lehetett idén hallani az új uniós támogatási ciklusról (2014-2020), és a 2015-től induló, megnövelt keretű támogatási összegekről. De mi a helyz...
Az ’égő víz’-től a pálinkáig 2015-ben ismét megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló, ahol a különleges pálinkák bemutatása mellett kiválasztják Magyarország Pálinkáját is! Enn...
Csődközelben több pálinkafőzde is Töredékére esett vissza a pálinkafőzdék és kereskedelmi főzdék forgalma. Ennek oka a szeszadó újbóli bevezetése, másrészt a házi pálinkafőzés jelenleg...
Aki nem tartja be a szabályokat, azt megbüntetik!... Jó szezon volt az idei, aki gondozta a gyümölcsfáit, sok termést szedhetett le róluk. Épp ezért, ami nem fogy el frissen, azt vagy befőzik lekvárnak, ...
Jön a pálinka párlatadó jegy! Döntés született Brüsszelben, mely szerint nem lehet Magyarországon sem adó nélkül házi pálinkát készíteni. A megoldás, hogy januártól bevezetik az úg...