A csúcsra törne Európa bio- és alternatív mezőgazdasági termelésében a francia Caussade Semences csoport, amely 8 év alatt 60 millió euróval kívánja növelni az éves árbevételét. A 100 százalékban termelői tulajdonban lévő csoportnak 2017-ben 140 millió eurós éves árbevétele volt, 2025-re pedig célnak tűzték ki a 200 millió eurós bevételt. A cégcsoportnak 2010 óta Magyarországon is van leányvállalata. […]
120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását az Európai Unió
Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő 3 évben. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest – közölte a bizottság. Phil Hogan mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos tájékoztatása szerint az ágazat lehetőségeinek és a termékek forgalmazásának javítását célzó uniós támogatás augusztus 1-től kezdődő és 2022. július 31-ig tartó nemzeti méhészeti programokra vonatkozik. […]
Ragadozóveszély a szomszédban: 175 medvét és 11 farkast lőnek ki Szlovéniában
A túlszaporodott medvék és farkasok megritkításáról fogadott el törvényjavaslatot a szlovén kormány. A célzott vadászatot a mezőgazdasági minisztérium indítványozta, mert a ragadozók sok kárt okoznak a haszonállatokban, sőt az emberekre is veszélyt jelenthetnek. Legutóbb június 22-én ért medvetámadás egy 80 éves nőt, egy Ljubljanától 15 kilométerrel délre lévő faluban. Az áldozat könnyebb sérülést szenvedett, kórházba vitték. Az eset miatt az erdészeti szolgálat mozgósította különleges csapatát, amely ártalmatlanítja a veszélyes medvéket. […]
Gyeplocsolás a kánikulában: hibák és hasznos tanácsok
A nagy melegben számos olyan hibalehetőség van a kertápoláskor, ami sárga, kiszáradt, foltos pázsitot eredményezhet. Az egyértelmű, hogy nagy melegben a növényeknek bőséges vízbevitelre van szükségük. Ám azt már kevesebben tudják megállapítani, hogy mennyi az az ideális mennyiség, amit a fű még elbír, és jót is tesz neki. A leggyakoribb hiba az öntözés során, hogy nem adunk elég vizet a pázsitunknak. Bár sokan minden nap, akár naponta többször is locsolnak, nem csak a gyakoriságon van a hangsúly. […]
Kiemelt helyen az ökológiai és a precíziós gazdálkodás
A Szentlőrinci Gazdanapok 1994-ben nyitotta meg először kapuit. Az eltelt negyedszázad alatt a Dél-Dunántúl legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárává nőtte ki magát, s immár huszonhatodik alkalommal augusztus 2. és 4. között várja a szakmai és nagyközönséget. […]
Több hölgyet szeretnének bevonni a mezőgazdaságba az EU-ban
Igyekeznek minél több női munkaerő bevonását elérni egy EU-s projektben. A francia gabonaszövetség (L’AGPB, l’association des producteurs de blé) olyan projektben vesz részt, amely a vidéki nők munkába állítását támogatja a mezőgazdaságban. A projekt a kutatás-fejlesztést helyezi a fókuszba azáltal, hogy megkeresi azokat a munkaterületeket és motivációs eszközöket, ahol és amelyekkel a nők nagyobb számban vállalhatnának szerepet az agráriumban. […]
Bilincsben vitték el a lovait szörnyű körülmények között tartó pócsmegyeri gazdát – fotók
Borzalmas állapotok között tartott lovakat egy gazda a Szentendrei-szigeten található Pócsmegyeren – számolt be róla a Bottyán Equus Hungária Ló- és Kutyaotthon. A civil szervezet lakossági bejelentést kapott arról, hogy egy arra autózó helyi lakos vette észre, hogy egy ősmagyar hucul ló a földút menti bokros részen, szinte élettelenül fekszik. Az állat ugyanis kiszökött a közeli lótanyáról, a helyi lakosok és állatvédők szerint vizet keresve. Botrányos lótartás vezethetett ehhez az állapothoz. […]
Napi 500 kiló saláta lesz a kávézaccból
Szingapúrban a kávékapszulák több, mint 70 százaléka végzi a szemétben. A Nespresso vállalat hamar rájött, hogy a kapszulás kávéja fenntarthatatlan, rengeteg szemetet termel, és az egyre környezettudatosabb vásárlók emiatt nem ezt a márkát fogják választani. Ezért a kapszulát az újrahasznosítás segítségével népszerűsítik és azzal az ötlettel álltak elő, hogy organikus, vertikális gazdaságban használják fel a kávézaccot. Az eredmény pedig napi 500 kiló biosaláta lett. […]