Napi 500 kiló saláta lesz a kávézaccból

Szingapúrban a kávékapszulák több, mint 70 százaléka végzi a szemétben. A Nespresso vállalat hamar rájött, hogy a kapszulás kávéja fenntarthatatlan, rengeteg szemetet termel, és az egyre környezettudatosabb vásárlók emiatt nem ezt a márkát fogják választani. Ezért a kapszulát az újrahasznosítás segítségével népszerűsítik és azzal az ötlettel álltak elő, hogy organikus, vertikális gazdaságban használják fel a kávézaccot. Az eredmény pedig napi 500 kiló biosaláta lett.

A kávétermelő cég a negyedik éve működteti a One Pod At A Time (Egy kapszula egyszerre) elnevezésű kampányát, ami arra kéri a kapszulás kávét fogyasztókat, hogy vigyék vissza a használt dobozkákat a boltba. Vagy adják át a futárnak, ha újabb adagot rendelnek belőle. Amint ezek a használt kapszulák megérkeznek az újrahasznosító üzembe, szétválasztják a zaccot és az alumínium dobozt. A kávéfőzés után megmaradt zaccot ezután a Sky Greens nevű. vertikális gazdaságot üzemeltető cég használja fel. Ők 3 fajta salátát termelnek mindenféle növényvédő szer nélkül, az alumíniumból pedig új termékek készülnek – írta az Agrárszektor a Channel News Asia anyagát szemlézve.

Kávézacc az alapja a tízszeres salátatermésnek Szingapúrban - Fotó: Sky Greens
Kávézacc az alapja a tízszeres salátatermésnek Szingapúrban – Fotó: Sky Greens

A kávézacc jót tesz a növényeknek, a kávékapszulák sosem bomlanak le a természetben, Szingapúrban pedig nincs sok hely zöldséget termelni. A vertikális gazdaság ezek alapján alkot nagyot a használt kávékapszulákból.

A Sky Greens vertikális gazdasága Szingapúrban

Tízszeres szorzó a termésben, minimális környezetterhelés

A kávézaccal táplált vertikális gazdaság remek termésátlagot produkál: 10-szer több növényt termesztenek egy átlagos farmnál. A zacchoz trágyát és növényi hulladékot kevernek, ebből lesz a vertikális gazdaság táptalaja.
A zacc tápanyag a növényeknek, távol tartja a kártevőket és használatával a növények locsolásához kevesebb vízre van szükség.

Salátatermesztés kávézacc felhasználásával Szingapúrban

A Sky Greens vezetői szerint nem csupán az az előnye az egésznek, hogy organikus termékeket termesztenek városi környezetben és ehhez szemetet használnak fel. Azt is elmondták, hogy mindez gazdaságilag nagyon megéri nekik; ugyanakkor szinte semmilyen szemetet nem termelnek, és a gazdaság alig bocsát ki üvegházhatású gázokat a légkörbe.

Cikkajánló: Mi kerüljön a komposztba?
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
A kertészetek a vasárnapi nyitvatartásért lobbizna... A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhíté...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...