Szingapúrban a kávékapszulák több, mint 70 százaléka végzi a szemétben. A Nespresso vállalat hamar rájött, hogy a kapszulás kávéja fenntarthatatlan, rengeteg szemetet termel, és az egyre környezettudatosabb vásárlók emiatt nem ezt a márkát fogják választani. Ezért a kapszulát az újrahasznosítás segítségével népszerűsítik és azzal az ötlettel álltak elő, hogy organikus, vertikális gazdaságban használják fel a kávézaccot. Az eredmény pedig napi 500 kiló biosaláta lett.
A kávétermelő cég a negyedik éve működteti a One Pod At A Time (Egy kapszula egyszerre) elnevezésű kampányát, ami arra kéri a kapszulás kávét fogyasztókat, hogy vigyék vissza a használt dobozkákat a boltba. Vagy adják át a futárnak, ha újabb adagot rendelnek belőle. Amint ezek a használt kapszulák megérkeznek az újrahasznosító üzembe, szétválasztják a zaccot és az alumínium dobozt. A kávéfőzés után megmaradt zaccot ezután a Sky Greens nevű. vertikális gazdaságot üzemeltető cég használja fel. Ők 3 fajta salátát termelnek mindenféle növényvédő szer nélkül, az alumíniumból pedig új termékek készülnek – írta az Agrárszektor a Channel News Asia anyagát szemlézve.
A kávézacc jót tesz a növényeknek, a kávékapszulák sosem bomlanak le a természetben, Szingapúrban pedig nincs sok hely zöldséget termelni. A vertikális gazdaság ezek alapján alkot nagyot a használt kávékapszulákból.
Tízszeres szorzó a termésben, minimális környezetterhelés
A kávézaccal táplált vertikális gazdaság remek termésátlagot produkál: 10-szer több növényt termesztenek egy átlagos farmnál. A zacchoz trágyát és növényi hulladékot kevernek, ebből lesz a vertikális gazdaság táptalaja.
A zacc tápanyag a növényeknek, távol tartja a kártevőket és használatával a növények locsolásához kevesebb vízre van szükség.
A Sky Greens vezetői szerint nem csupán az az előnye az egésznek, hogy organikus termékeket termesztenek városi környezetben és ehhez szemetet használnak fel. Azt is elmondták, hogy mindez gazdaságilag nagyon megéri nekik; ugyanakkor szinte semmilyen szemetet nem termelnek, és a gazdaság alig bocsát ki üvegházhatású gázokat a légkörbe.