Magyarország végleg felszámolta a PRRS-t! Hogyan sikerült?

A sertések szaporodási és légzőszervi szindrómája (a PRRS) olyan kínzó betegség, amely jelentősen ronthatja az országos sertésteljesítmény-adatokat. Ezért döntöttek úgy a magyar hatóságok, hogy teljesen kiirtják a vírust az országból. A program 2022 elején befejeződött. Hogyan sikerült? Szabó István PhD, DVM (Magyarországi Nemzeti PRRS Felszámoló Bizottság) írása a pigprogress.net-en jelent meg.   […]

Tovább…

Tavalyhoz képest 32 ezer hektárral nőtt a magyar szántóterület mérete

A mezőgazdasági terület nagysága 5 millió 81 ezer hektár, ez az ország területének majdnem 55 százaléka. Ebből a szántóterület mérete 32 ezer hektárral nőtt egy év alatt a június 1-i összesítés szerint – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vetésterületet összesítő közleményében. Az ország területének 45 százaléka szántó, ami a mezőgazdasági területen belül 82 százalékot tesz ki. […]

Tovább…

5 milliárd forintból erősítették a sajtgyártást Szekszárdon

Új sajtüzemet avattak a Tolna megyei Szekszárdon, a Tolnatej Zrt-nél. Az üzem 5 milliárdos beruházás eredményeként készült el, itt európai szinten is kiemelkedő technológiával készül a félkemény sajt. A 100 tehenészettel kapcsolatot tartó, évente 260 millió liter tejet feldolgozó Tolnatej Zrt. Magyarország legnagyobb félkemény sajtot gyártó társasága. […]

Tovább…

Isteni döntés a rosszabb terméshozam?

Több szegény országban vélik úgy a földművesek, hogy a terméshozam egyedül az égiektől függ. A Koppenhágai Egyetem kutatója holland és etióp kollégáival közösen mérte fel a vallásos hit és a kockázatvállalás, a mezőgazdaság termelékenysége közti összefüggést. Az ok, hogy egyre több olyan bizonyíték gyűlik össze, amelyek szerint a vallásos hit és a gazdaság közt szoros kapcsolat áll fenn. […]

Tovább…

A takarmányozás hiányát jól pótolhatja a szőlőtörköly

A szárított, majd megőrölt szőlőtörköly energiatartalmát és ízét kis mennyiségű melasz hozzáadásával lehet fokozni, mész hozzáadásával pedig a pektineket lehet megkötni, és emelni a pH-t. Silózáskor arra kell figyelni, hogy a vízben oldódó szénhidrátok és az etanol jelenléte nem segíti a tejsavas erjedést, így tejsavbaktérium-oltóanyag hozzáadására lehet szükség.  […]

Tovább…