Hiány lehet a hazai hurkából és kolbászból

A jáki majorban sajtot, valódi húsból készített, adalékanyagmentes debrecenit, virslit is töltenek, emellett mindenféle hagyományos paraszti disznótoros finomságot – hurkát, kolbászt, sonkát, szalonnát, disznósajtot – is kínálnak. A hurkának még javában tart a szezonja. Viszont nem lehet nem beszélni közben arról, mekkora bajban van a hazai sertéságazat. Mire ugyanis vágásérett lesz egy állat, addigra a gazdáknak tízezer forint veszteséget termel. […]

Tovább…

Miért létfontosságú az újszülött malacokkal kapcsolatos kutatás

Az AB Neo szakértelme a fiatal állatok takarmányozásában tökéletes út a kihívásokhoz. Ahhoz, hogy hogyan feszegethetők az újszülött malacok kutatásának határai, és hogyan kérdőjelezhető meg, hogy a fogyasztói befolyás elkerülhetetlenül irányítani fogja az ellátási láncokat a jövőben. Simon Tibble, az AB Neo műszaki igazgatója fejtette ki a cég álláspontját ezekben a kérdésekben.
Az AB Agri 4 üzletága, amelyek most az AB Neót alkotják, és együttesen a fiatal állatok takarmányozására összpontosítanak, évek óta jelentős összegeket fektetnek be mind az egyetemi, mind a kereskedelmi kísérletekbe. Mindezt az állatok hatékonyságának és a gazdaságokban történő termelés jövedelmezőségének javítása érdekében. Az AB Neo értelmezése szerint a folyamatosan változó környezetben az újszülött állatok takarmányozásával kapcsolatos ismeretek bővítésének fontossága kritikus prioritás a vállalkozás számára. […]

Tovább…

Adatvezéreltté kell tenni az összes sertés összes adatára vonatkozó döntést!

A 2018-ban alapított izraeli székhelyű FarmSee technológiai vállalat célja, hogy a sertéstenyésztők valós idejű adatokkal segítsék a sertéstenyésztés feletti kontrollt. A vállalat nemrég zárta le az Izraeli Innovációs Hatóság második támogatását. A következőképpen működik.
A FarmSee létrehozása azon a megfigyelésen alapul, miszerint – a szarvasmarha-tenyésztéssel ellentétben – a sertéstenyésztésben eddig kevés innováció született az állatok napi nyomon követésére vonatkozóan. Nimrod Madar, a FarmSee vezérigazgatója szerint a modern sertéstenyésztőknek információra és ellenőrzésre van szükségük; a meglévő módszerek nem hatékonyak. […]

Tovább…

Eredményes magyar kutatás: megvan, hogyan és mitől lehet versenyképesebb a sertéstenyésztés

A hazai sertéshús versenyképességének javításához szükséges a helyi adottságokhoz igazodó takarmánynövény-fajták megválasztása és a körülmények változására hatékonyan reagálni képes precíziós termesztéstechnológia alkalmazása. Erre a problémára megoldást keresve indított 2016-ban egy 26 önálló kutatási feladatból álló, 6 szakmai blokkra tagolt kutatás-fejlesztési programot a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében. […]

Tovább…

40 választott malac/koca/év dán módszerrel

A dán sertéstenyésztés az alkalmazott gyakorlatnak köszönhetően a világ élvonalába tartozik. A sikerből kiveszi a részét a helyi, állategészségügyre és termelési menedzsmentre szakosodott Danvet cég is. Az állatorvosi praxis egész Dániát lefedi és a dán kocaállomány mintegy 35%-a tartozik a felügyeletük alá. A dán sertéstelepeken a nagy számú malac előállítása az elsődleges szempont, ezért a tenyészállatok ellátásában komoly szakértelem nélkül elképzelhetetlenek a mindennapok. Mivel a Boehringer Ingelheim webinar sorozatának főszereplői a tenyészsüldők és a fiatal kocák, ezért a felkért Per Damkjær Bak állatorvos, a Danvet Sertéspraxis társtulajdonosa, igen hasznos és rendszerezett gyakorlati tanácsokkal látta el a témában a hallgatóságot. A február 12-én lezajlott webinárium címe a ’Kocasüldők behozatala és előkészítése a 40 malac/koca/év teljesítményre’ volt. […]

Tovább…

A hatékony Mycoplasma hyopneumoniae elleni védekezési stratégia

Bár a Mycoplasma hyopneumoniae-t több mint 50 éve ismerjük, jelen van a legtöbb sertéstartással foglalkozó országban, az előfordulási gyakorisága 38 és 100% között változik országonként, a betegséggel kapcsolatban mégis mindig van új a nap alatt. A Boehringer Ingelheim RCV képviseletében Dr. Tomasz Trela állatorvos tartott a témában előadást a vállalat február 5-i webináriumán azzal a céllal, hogy a legújabb ismereteket és a cég Mycoplasma kontrolljára vonatkozó koncepcióját megossza a gyakorlati szakemberekkel, sertéstartókkal és állatorvosokkal. […]

Tovább…

A szénhidrátbontó (karbohidráz) enzim hatása a sertés teljesítményére

A modern sertéstenyésztés célja – a fenntarthatóbb termelési mód keresése közben – a teljesítmény és a nyereség optimalizálása. Ha a takarmány emészti fel a termelési költségek döntő részét, akkor értelme van a lehető legtöbbet kihozni a takarmányból. Egy enzim segíthet a takarmányfelhasználás optimalizálásában – és több enzim is erősítheti egymást.
Az összes felhasznált enzim közül a fitázokat (ez az enzim segíti a fitát foszforból a foszfor felszabadulását) és a karbohidrázokat adják rendszeresebben a sertés étrendjéhez. A fitáz felszabadítja a foszfort, és elkerüli a fehérjékkel és ásványi anyagokkal képződő komplexek képződését, ami viszont javítja az emészthetőséget, és növeli a tápanyagok felszívódását, jelentősen csökkentve a foszfor kiválasztását. […]

Tovább…