40 választott malac/koca/év dán módszerrel

A dán sertéstenyésztés az alkalmazott gyakorlatnak köszönhetően a világ élvonalába tartozik. A sikerből kiveszi a részét a helyi, állategészségügyre és termelési menedzsmentre szakosodott Danvet cég is. Az állatorvosi praxis egész Dániát lefedi és a dán kocaállomány mintegy 35%-a tartozik a felügyeletük alá. A dán sertéstelepeken a nagy számú malac előállítása az elsődleges szempont, ezért a tenyészállatok ellátásában komoly szakértelem nélkül elképzelhetetlenek a mindennapok. Mivel a Boehringer Ingelheim webinar sorozatának főszereplői a tenyészsüldők és a fiatal kocák, ezért a felkért Per Damkjær Bak állatorvos, a Danvet Sertéspraxis társtulajdonosa, igen hasznos és rendszerezett gyakorlati tanácsokkal látta el a témában a hallgatóságot. A február 12-én lezajlott webinárium címe a ’Kocasüldők behozatala és előkészítése a 40 malac/koca/év teljesítményre’ volt.

Rövid bevezető után – melyben az előadó bemutatta a Danvetet és a dán sertéstermelés főbb paramétereit – megismerhettük az első szempontot, amit figyelembe kell vennünk a termelési céljaink elérése érdekében, a genetikát. Dániában a Magyarországon is jól ismert DanBred fajta, valamint az ebből kb. másfél éve kivált Danish Genetics nagyságrendileg 50-50%-ban osztozik a tenyészsüldő előállításon, míg a sertéstartók egyharmada telepi tenyésztési programot használva állítja elő saját tenyészsülsőit. A Dániában előállított hízók mindegyike anyai oldalról lapály és yorkshire, apai oldalról pedig duroc – a sokéves, nagyszámú adaton alapuló tapasztalat szerint a fajlagos takarmányértékesítés és a húshozam tekintetében ez a genetika a legkedvezőbb.

A Dániában előállított hízók mindegyike anyai oldalról lapály és yorkshire, apai oldalról pedig duroc

Szelekció

Mivel az első vemhesség meghatározza a későbbi almokban az alomlétszámot is, a tenyésztésbe vétel és így a kocasüldők felnevelése kulcsfontosságú. Korábban a kocasüldők kevesebb figyelmet kaptak a telepeken, azonban az utóbbi 10 évben ez megváltozott, egyértelművé vált, hogy a termelés jövőjét jelentik.

A tenyészsüldők szelekciója szigorú kritériumok mentén történik Dániában, ami az állatok hosszú hasznos élettartamát (7-8 alom a cél), a nagyszámú malac szoptatására való képességet, a magas alomlétszámot és termelési teljesítményt, a korai és nyilvánvaló ivarzást, valamint a magas fertilitást tűzi ki célként. Fontos szempont továbbá a lábállás, amit 12-14 hetes koruktól egészen a termékenyítésig figyelnek. A süldőknek legalább 14-16 csecsbimbóval kell rendelkezniük, és nem lehetnek közöttük „süketek”. Az első ivarzási tüneteknek 180─200 napos korukban kell jelentkezni.

A lábállás fontos szempont a szelekcióban
Az elektronikus kocaetető-rendszerhez (ESF) való szoktatás a testkondíció-vesztés megakadályozása miatt lényeges szempont

Tenyészsüldőknek a kocaállományba történő bevitele 3 lépésből áll. Az állatok először karanténba kerülnek, ami a Dániában működő SPF rendszert figyelembe véve 5-7 hétig tart. Ezt követi az immunizálás különböző kórokozók ellen, majd a szocializáció és a Dániában széles körben használt elektronikus kocaetető-rendszerhez (ESF) való hozzászoktatás. A szocializáció a későbbi stressz csökkentése és az állományhoz való alkalmazkodás elősegítése érdekében fontos.

Immunizálás

Az immunizálás két módja a passzív és az aktív. Előbbi alatt a kevésbé „kézzel fogható”, telepi kórokozókkal szembeni védettséget értik, ami a telepi környezettel való minél előbbi érintkezés révén valósul meg. Az aktív védekezés módja pedig a vakcinázás, 3─4 héttel a termékenyítés előtt.

Az első termékenyítés optimális időpontja is kiemelt fontosságú, amit a Danvet adatbázisa alapján végzett elemzés is megerősít. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a termékenyítés időpontja ideális esetben a 230–250 napos életkor, a legalább 135–155 kg-os testtömeg és a 15-20 mm-es hátszalonna-vastagság, valamint a 2. vagy a 3. ivarzás.

Takarmányozás

A kocasüldők takarmányozását úgy állítják be, hogy a napi súlygyarapodás 800-1000 gramm között legyen. Mivel a tenyészállatok is genetikailag a nagy húshozamra lettek szelektálva, 80 kilogramm élőtömegtől a nyersfehérje mennyiségét 110 grammra kell csökkenteni a takarmány 1 kilogrammjára vetítve. A cél a már említett hátszalonna vastagság elérése, ami nem összetévesztendő a kondícióval. A termékenyítés előtt 2-3 héttel ráetetést („flushing”) alkalmaznak, ami 50%-kal nagyobb takarmányfelvételt jelent.

Ivarzás szinkronizálása

A kocasüldők ivarzását progeszteronnal (pl. Altrenogest ) szabályozzák és szinkronizálják, hogy a ráetetést és a termékenyítést időzíteni lehessen, ill. hogy a megfelelő számú süldőt tudják az adott heti turnusba állítani.

Az ivarzás nyomon követésére jó módszer lehet a színjelző rendszer. A kocasüldőket naponta ellenőrzik, az ivarzókat az azon a héten alkalmazott színnel megjelölik, így 3 hét múlva könnyebb megtalálni a termékenyíthető egyedeket. Bár az ivarzás szinkronizálás sokkal elterjedtebb, még ezzel a módszerrel is dolgoznak a telepek mintegy 30%-án.

Termékenyítés

A kocasüldőket a termékenyítés előtt legalább 6─8 nappal egyedi bokszokba helyezik és ott is tartják azokat a termékenyítés után még 28 napig. Erre az az egyedi takarmányfelvétel biztosításához, a kankontaktus optimalizálásához, az ivarzási tünetek megfigyeléséhez, valamint az embrió-beágyazódás elősegítéséhez van szükség. A kötetlen tartásos termékenyítés – a dán felfogás szerint – nem ajánlott.

Az ivarzás kontrollálása azért is különösen fontos, mert a termékenyüléshez egy mindössze 20 perces időablak áll rendelkezésre, a fogékonyság pedig a stimulálás szintjétől is függ. A termékenyülést javítandó számos fogást megismerhettünk az előadásból. Az ismertetett technológia eredményeként az élve született malacok száma átlagosan 16-17 volt az első fialáskor a vizsgált dán telepek mintegy felénél.

A kocasüldőket a termékenyítés előtt egyedi bokszokba helyezik el

Az elhangzottak összefoglalásaként megállapíthatjuk, hogy Dániában a hosszú hasznos élettartam elérésének zálogát az erős kocasüldők gondos kiválogatásában látják, már 14 hetes kortól kezdve. A szelektált állományt óvatosan és gondosan állítják be a kocaállományba, valamit kiemelt figyelmet élvez az állatok szocializációja és az elektronikus kocaetető-rendszerhez (ESF) való hozzászoktatásuk.

Dániában átlagosan 17 malac születik élve almonként

Úgy látják, hogy a legnagyobb teljesítmény eléréséhez megfelelő genetikájú kocasüldők és a termékenyítési célparaméterek betartása szükséges. Erre a konkrét javaslat a dán genetika esetében a 230─250 napos életkor, a 135─155 kg-os testtömeg és a 15-20 mm-es hátszalonna-vastagság. Az ivarzás-szabályozását progeszteronnal végzik, a termékenyítéshez és az implantációhoz pedig egyedi bokszos elhelyezést biztosítanak az állatok számára.

Az előadásban elhangzottak nem csak azért értékesek és lehetnek hasznosak, mert ezzel a kiforrott módszerrel dolgozva a Danvet szaktanácsadó állatorvosai sikeresen támogatják a termelőket a céljaik elérésében, de egy olyan adatbázis és elemzés is alátámasztja a helyességüket, ami önmagában véve is elismerésre méltó.

Az első két előadás teljes tartalma megtekinthető itt:

2021. február 5-i előadás: https://youtu.be/CeQEarDY3_M
Mycoplasma hyopneumoniae – helyes-e a vakcinázási stratégiánk?
Dr. Tomasz Trela (Boehringer Ingelheim RCV Bécs)

2021. február 12-i előadás: https://youtu.be/I_DfKiCKPKw
A kocasüldők felkészítése az akár évi 40 malacos teljesítményre
Dr. Per Damkjær Bak (Danvet)

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyész... Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások. 2014 második felében az oroszorszá...
Olcsó a hízó Szerbiában! Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat ki...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
2014-es sertéspiac az Európai Unióban Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak...