Hiány lehet a hazai hurkából és kolbászból

A jáki majorban sajtot, valódi húsból készített, adalékanyagmentes debrecenit, virslit is töltenek, emellett mindenféle hagyományos paraszti disznótoros finomságot – hurkát, kolbászt, sonkát, szalonnát, disznósajtot – is kínálnak.

A hurkának még javában tart a szezonja. Viszont nem lehet nem beszélni közben arról, mekkora bajban van a hazai sertéságazat. Mire ugyanis vágásérett lesz egy állat, addigra a gazdáknak tízezer forint veszteséget termel.

Több mint egy éve mélyponton van a sertéságazat, nem is nagyon látni a kiutat, még annak ellenére sem, hogy állami támogatást kapnak a kocák és hízók után
Több mint egy éve mélyponton van a sertéságazat, nem is nagyon látni a kiutat, még annak ellenére sem, hogy állami támogatást kapnak a kocák és hízók után (Fotó: Pixabay)

Az osztrák-magyar határ közelében, Ják külterületén, az erdő szélén találjuk az egykori határőrlaktanyát, ahol a Rácz család 1993 óta építi családi gazdaságát. A házaspár mindkét tagja agrármérnök, 1986 óta foglalkoznak sertéssel.

Jelenleg 100 koca és szaporulata van náluk, önellátó gazdálkodást folytatnak. Itt a disznók „mélyalmos” tartásban vannak, a takarmánytól kezdve, amit csak lehet, igyekeznek maguk megtermelni. Pár éve saját vágóhidat működtetnek, Szombathelyen a piacnál boltot nyitottak, itt árulják a friss házi jellegű hús- és tejkészítményeiket.

Nem látszik a kiút

Több mint egy éve mélyponton van a sertéságazat, nem is nagyon látni a kiutat, még annak ellenére sem, hogy állami támogatást kapnak a kocák és hízók után.

A gabona ára most két és félszerese annak, mint ami szokott lenni, a disznó kilónkénti ára viszont 150 forinttal alacsonyabb. Mire vágásérett lesz egy állat, addigra tízezer forint veszteséget termel a családnak.

Ráadásul a sertésnek hatalmas az élőmunkaigénye. Az állattenyésztésben nincs pihenőnap, sem ünnepnap, a váltásokat sem egyszerű megoldani. Az országos munkaerőhiány, itt a nyugati határszélen pedig még súlyosabb – panaszkodik a hellovidek.hu munkatársát vendégül látó pár hölgytagja.

Európában szinte mindenütt túltermelés van

Még úgy is veszteségesen tudnak csak termelni, hogy saját vágóhidat üzemeltetnek, gyakorlatilag csak az ásványi anyagokat és a vitaminokat veszik meg, GMO-mentes szóját termelnek, az abrakot is maguk állítják elő, csak a saját állataikat dolgozzák fel és értékesítik…

Európában szinte mindenütt túltermelés van a sertéságazatban. Tonnaszámra érkezik a spanyol, dán disznóhús, miközben a magyar tenyésztők sem tudják eladni saját disznóikat.

Spanyolországban 3 hónapig árulhatnak fagyasztott húst, nálunk 6 hónapig. Az EU-n belül még nem sikerült ez ügyben egységes álláspontot kialakítani. Hazai sertéstartókkal beszélve látszik, mindenki hasonló veszteségeket szenved el, küszködik, próbál életben maradni. Ez a helyzet állami támogatás mellett is tarthatatlan.

Ahogy Ráczné Stefi meséli, a Covid első hullámainak idején, 2020-ban, aztán 2021-es év első felében még remekül alakult a forgalmuk, nagyon keresettek voltak a termékeik. 2021 novemberétől viszont változott a helyzet.

Kevesebb árut vesznek a vásárlók

Nem tudják igazán az okát, a vásárlók ugyanis nem tűntek el, csak azt vették észre, hogy kevesebb árut vesznek. Annak ellenére is, hogy a sertéshús és a húskészítmények árát nem emelték.

Ráczék két hentessel plusz egy segéderővel, valamint két eladóval dolgoznak. Jellemzően hétfőn van a gyártás, kedden nyitják a boltot, akkor mindig friss áruval jelentkeznek. A szerdai nap a vágásé, hogy aztán péntekre újra friss hús kerülhessen a polcokra. Csütörtökön csontoznak, és ha szükséges – jól fogy a kolbász és a hurka –, akkor újra gyártás van. Így zajlik egy átlagos hét a húsüzemben.

Hazai sertéstartókkal beszélve látszik, mindenki hasonló veszteségeket szenved el, küszködik, próbál életben maradni. Ez a helyzet állami támogatás mellett is tarthatatlan
1280Hazai sertéstartókkal beszélve látszik, mindenki hasonló veszteségeket szenved el, küszködik, próbál életben maradni. Ez a helyzet állami támogatás mellett is tarthatatlan. (Fotó: Pixabay)

A nyugati határszélen a véres hurka az igazi favorit, 2/3 részben azt viszik.

Rizzsel készítik, a közeli Őrségben ugyan (ahogy Zalában is) ismert a hajdinás változat, de náluk azt nem keresik. A hurka ára is évek óta ugyanannyi: 1000-1200 forint kilója.

Így süssük a hurkát, hogy ne repedjen ki!

Stefi még elárulta, hogy a hurkát ő sütés előtt sohasem böki meg. 180 fokon, légkeveréssel szokta megsütni. Ha hirtelen magas hőt kap, ha túl sok a zsiradék benne, akkor kilyukadhat, de normál esetben forgatni is lehet, nem reped ki. Fontos még, hogy csak minimálisan kell zsiradék alá, mert az kisül belőle.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyész... Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások. 2014 második felében az oroszorszá...
Olcsó a hízó Szerbiában! Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat ki...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
2014-es sertéspiac az Európai Unióban Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak...