Nagyot robbant az idén a rotterdami kikötő gyümölcsforgalma, a zöldségé viszont durván visszaesett

Lényegesen nagyobb volt a rotterdami kikötőn keresztül Európába érkező hűtött friss gyümölcs mennyisége 2020 első felében, mint az egy évvel korábban mért adatok. Az Európa legnagyobb forgalmú kikötőjébe érkező 162 ezer tonnás növekménnyel együtt már elérte a 3,2 millió tonnát. A Holland Statisztikai Hivatal adatai szerint a frisspiaci gyümölcsszállítmányok a hőmérséklet-csökkentetten kívül a fagyasztottat is beleértve a teljes hűtött áru mennyiségének 57 százalékát teszik ki. […]

Tovább…

Gondolná, hogy 118 tonna narancsot exportált Magyarország tavalyelőtt?

Összesen 6,5 millió tonna narancsot szüreteltek le az Európai Unió tagállamai 2018-ban. A betakarított mennyiség 2010 óta nem volt ekkora. Ehhez jelentősen hozzájárult a 3,6 millió tonnás spanyol rekordtermés. Az uniós tagállamok 2018-ban összesen 2,7 millió tonna narancsot exportáltak, amelyhez Magyarország is hozzájárult, összesen 118,3 tonnával. Az EU 1 millió tonnánál is több narancsot importált tavalyelőtt, amelynek a nagy része Dél-Afrikából és Egyiptomból érkezett a közösségbe. […]

Tovább…

Mennyire veszélyes valójában a citrusok héja?

Sokan a citromhoz és a narancshoz nyúlnak, ha C-vitamin pótlást szeretnének adni a szervezetüknek. A déligyümölcsökkel azonban van egy kis bökkenő: a héjukból egészségre káros vegyi anyagok is az emberi szervezetbe kerülhetnek. Mennyire érdemes azzal foglalkozni, hogy a citrusok héja veszélyes?
[…]

Tovább…

Milyen mesterséges anyagokat rejt a citrusfélék héja?

Magyarországon keveset tudni a citrusfélék mezőgazdasági termeléséről. A boltok és a piacok viszont telítve vannak a citrommal, naranccsal, mandarinnal és grépfrúttal. Sokat hallani arról, hogy nem csak a termesztés során, de szüret után, szállítás előtt és alatt, ill. a boltokba kerüléskor is kezelik őket. […]

Tovább…

Ha nem találunk megoldást, elbúcsúzhatunk a narancslétől

A nagyüzemi mezőgazdaság az emberiség egyik nagy teljesítménye: lehetővé teszi a nagy tömegek táplálását. A kulcs a hatékonyságban rejlik. Az adott növényre szakosodott gazdaságok alacsony költséggel hatalmas mennyiség termelésére képesek. De ezek a monokultúrák sebezhetőek, mert a kártevő-inváziók melegágyai is. Jelenleg az egyik legnagyobb veszély miatt a szakemberek nagyon komor jövőt jósolnak: egy kártevő a bolygó összes citrusfáját kiirthatja. Vesztésre állunk ellene. Ha nem találunk megoldást, elbúcsúzhatunk a narancslétől. […]

Tovább…

Citrusfélék nyomában

A rendszerváltás előtt olyan ritkák voltak hazánkban a citrusfélék, hogy sokan még karácsonyi ajándéknak is azokat adták szeretteiknek. Mára azonban a szőlő után a citrusfélék a második helyet foglalják el a gyümölcs-külkereskedelemben. Így manapság megszokott, hogy télen-nyáron sokféle narancs, mandarin és grapefruit közül válogathatunk a legkisebb zöldségesboltban is. […]

Tovább…