Ezek a legjobb (és legrosszabb) ételek magas vérnyomás esetén

A táplálkozás a magas vérnyomás kiemelten fontos kockázati tényezője. Például a lazac és a citrusfélék (így a citrom) jó ételek, ha valakinek magas vérnyomással kell megküzdenie. A jobb egészség érdekében érdemes beépítenie mindenkinek ezeket az élelmiszereket az étrendjébe. Létezik a másik véglet is: ha jót akar magának valaki, nagy ívben el kell kerülnie az ártalmas ételek fogyasztását. […]

Tovább…

Visszapillantás: ennyiért árulták idén a mákot

A karácsonyi vásárlási őrület közepette és az élelmiszerpiac szinte minden darabjának drágulását tapasztalva talán fel sem tűnt, hogy a mák is drasztikus áremelkedéssel közelítette az ünnepet. A mák a magyarok egyik kedvenc süteménytölteléke, az ünnepek elképzelhetetlenek a mákos bejgli, mákos guba vagy a bobajka nélkül, de a réteseknek is kedvelt tölteléke. És most sem múlt el a karácsony mákos édesség nélkül […]

Tovább…

Azért hiánycikk a cukor, mert az árstop miatt többet vesznek az emberek?

Sok boltban hetek óta hiánycikk a kristálycukor. Egy budapesti boltban azt sem tudják, mikor kapnak legközelebb. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ez azért van így, mert az árstop miatt az emberek felvásárolták a cukrot. A kormány – ahogy a sok helyen szintén hiányzó tejekkel kapcsolatban – most is azt írta, ellenőrizni fogják, kaphatók-e az árstopos termékek.  […]

Tovább…

Tovább tart a kenyér drágulása – határ a csillagos ég!

Elképesztően megdrágult a kenyér, 2021 októbere óta több mint 250 forinttal kell többet fizetni egy kilogramm fehér kenyérért a boltokban. Idén egy hónap alatt, júniusról júliusra 590 forintról 670 forintra nőtt egy kiló fehér kenyér ára. A brutális drágulás hátterében részben a búza hihetetlen áremelkedése áll, de a termelők, a malom- és sütőipar elszálló költségei is hozzájárultak a dráguláshoz. […]

Tovább…

Sérti az uniós jogot a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítési áraira vonatkozó magyar törvény az EU bírósága szerint

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítési árai megállapítására vonatkozó feltételek korlátozásával Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit – közölte döntését az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága. Az ügy előzménye, hogy Magyarország 2009-ben törvényt fogadott el a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre vonatkozóan azzal a céllal, hogy az érintett termékek kereskedői tisztességes üzleti magatartást tanúsítsanak a beszállítóik irányába, illetve, hogy ezek a kereskedők ne alkalmazzanak túl alacsony árszinteket. […]

Tovább…

Európában is elismert a magyar minőség: mindent az oltalom alatt álló földrajzi jelzés és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés témájáról

Európa rendkívül gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik, ami a kontinens kulturális sokszínűségének és termékeny mezőgazdaságának eredménye. Számos európai élelmiszert védenek a földrajzi eredetükre és az egyedi gyártási technológiájukra utaló uniós minőségjelzések. Ilyen földrajzi jellegű minőségtanúsító rendszer az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM). E két minőségbiztosítási rendszer védi azokat az élelmiszeripari termékeket, melyek egy adott régióból származnak és amelyek előállítása egy konkrét hagyományos eljáráson alapul. […]

Tovább…

Kolbászban erősek vagyunk: a 12. legtöbb kolbászt exportálta a világon Magyarország

Hazánk tavaly 18 ezer 900 tonna kolbászt exportált 45 országba, amivel a 12. lett a világon – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a 23. Békéscsabai Kolbászfesztivál alkalmával. Szijjártó Péter kifejtette, a magyar gazdaság exportorientált, a növekedési pálya pedig függ a kivitel volumenétől. Annak értéke az elmúlt 2 évben 100 milliárd euró felett volt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés meghaladta az uniós átlagot. Az exportban kiemelt szerepe van az élelmiszeripari termékek kivitelének, ugyanis világszerte nő a kereslet a minőségi magyar termékek iránt. […]

Tovább…