Ezek a legjobb (és legrosszabb) ételek magas vérnyomás esetén

A táplálkozás a magas vérnyomás kiemelten fontos kockázati tényezője. Például a lazac és a citrusfélék (így a citrom) jó ételek, ha valakinek magas vérnyomással kell megküzdenie. A jobb egészség érdekében érdemes beépítenie mindenkinek ezeket az élelmiszereket az étrendjébe. Létezik a másik véglet is: ha jót akar magának valaki, nagy ívben el kell kerülnie az ártalmas ételek fogyasztását.

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás idővel alakul ki különböző kockázati tényezők, többek között a genetika, az életkor, a stressz, a mozgáshiány vagy a magas sófogyasztás következtében. Bár leginkább az idősebb felnőttek körében fordul elő, korántsem immunisak a fiatalok sem a magas vérnyomással szemben.

Minden negyedik 20 és 44 év közötti embernek magas a vérnyomása, ami magasabb kockázatot jelent az olyan súlyos egészségügyi állapotok kialakulására, mint a szívroham vagy a stroke.
Minden negyedik 20 és 44 év közötti embernek magas a vérnyomása, ami magasabb kockázatot jelent az olyan súlyos egészségügyi állapotok kialakulására, mint a szívroham vagy a stroke. (Fotó: Pixabay)

Minden negyedik embernek magas a vérnyomása

A Centers for Disease Control and Prevention szerint minden negyedik 20 és 44 év közötti embernek magas a vérnyomása, ami magasabb kockázatot jelent az olyan súlyos egészségügyi állapotok kialakulására, mint a szívroham vagy a stroke. 

Magas vérnyomásnak számít a 130-as vagy annál magasabb szisztolés nyomás (mekkora nyomást gyakorol a vér az artériák falára, amikor a szíve ver), illetve a 80-as vagy annál magasabb diasztolés nyomás. Fontos, hogy tájékozott maradjon a vérnyomásával kapcsolatban, és magas vérnyomás esetén forduljon kezelőorvosához. A vényköteles gyógyszerek segíthetnek a szabályozásában, de egészséges életmóddal és táplálóbb étrenddel természetes módon is csökkenthető a vérnyomás.

Íme, hétféle étel, amelyet érdemes beépítenie az étkezéseibe, hogy segítsen a magas vérnyomás szabályozásában.

A legjobb élelmiszerek a magas vérnyomáshoz

Íme a kedvenc legjobb ételeink, amelyekkel kordában tarthatja a vérnyomását.

Gyümölcsök

Zöldségek

Tejtermékek

Diófélék és magvak (pisztácia, sózatlan napraforgómag, lenmag, tökmag)

Fehérje (a sovány marhahús, a sertéshús, a csirke és a zsíros halak)

Étcsokoládé

Extra szűz olívaolaj

Ezek a kerülendő élelmiszerek

Nátriumtartalmúak: (fűszerek, szószok, szalonna, kolbász, csemegehúsok, konzervek, például levesek és zöldségek, valamint a csomagolt vagy mikrózható ételek)

Sült ételek (vörös húsok: a marhahús vörös húsforrás, szemben a sertéshússal, a bárány, a borjú, az őz és a kecske húsával).

Alkohol és koffein

Az angol forrás a következő figyelmeztetéssel fejeződik be: „A cikkben szereplő információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak, és nem minősülnek egészségügyi vagy orvosi tanácsadásnak. Mindig forduljon orvoshoz vagy más szakképzett egészségügyi szolgáltatóhoz bármilyen egészségügyi állapottal vagy egészségügyi célkitűzéssel kapcsolatos kérdéssel kapcsolatban.”

(Forrás: cnet.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kolbászban erősek vagyunk: a 12. legtöbb kolbászt ... Hazánk tavaly 18 ezer 900 tonna kolbászt exportált 45 országba, amivel a 12. lett a világon - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a 23. Békéscsa...
Vadhúst ajándékoznak az egészségügyi dolgozóknak... A koronavírus járvány magyarországi kitörése óta elmondható, hogy az egészségügyben dolgozók éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy a lehető legtöbb ...
Élelmezési válsággá válhat az egészségügyi krízis... Várhelyi Olivérrel, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős Európai Uniós-biztossal tartott megbeszélést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdaság...
Európában is elismert a magyar minőség: mindent az... Európa rendkívül gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik, ami a kontinens kulturális sokszínűségének és termékeny mezőgazdaságának eredménye. Szá...
Sérti az uniós jogot a mezőgazdasági és élelmiszer... A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítési árai megállapítására vonatkozó feltételek korlátozásával Magyarország megsértette az uniós j...
Sikerrel tanítják be a méheket a koronavírus felis... A holland Wageningeni Egyetem kutatólaboratóriumában speciális képzésen átesett mintegy 150 méh már képes a SARS-CoV-2 koronavírust felismerni és azt...