Előretörés a nemesítésben: a cirok nagy lehetősége a fajtaszelekció

A dél-franciaországi Toulouse-ban megrendezett 2021-es Európai Cirokkonferencián Patrice Jeanson a LIDEA, Magdalena Buschmann a KWS és Joël Alcouffe az RAGT részéről tartott bemutatót a főbb európai vetőmagcégek cirokfajtakínálatáról. A szakértők szerint a gabonatermesztés és az értéklánc javítása érdekében a fajtaszelekció során számos paramétert kell figyelembe venni. […]

Tovább…

Kevesebb kockázat és több lehetőség az európai cirokban az ukrajnai háború idején

Az ukrán-orosz háború számos ágazatban okozott zavart a világgazdaságban. Hogyan befolyásolhatja ez a 2022-es gabonafélék, különösen a cirok vetésterületét? Ennek járt utána egy szakmai szervezet. Leírták, hogy nehéz megjósolni az ukrajnai háború kimenetelét, és annak hatását a gabona termőterületek alakulására. […]

Tovább…

Nem csak a takarmányban, az élelmiszeriparban is nő a cirok szerepe

A tunéziai származású Mohamed Zellama gyermekkora óta lelkes cirokfogyasztó. Amikor azzal szembesült, hogy Franciaországban nem ismerik a cirok erényeit, és nincs jelen a humán fogyasztásra szánt termékek között, úgy döntött, felveszi a kapcsolatot a dél-franciaországi termelőkkel. Létrehozták az ORI-t, a diétás, humán élelmezésre alkalmas és környezetkímélő cirok alapú kekszek specialistáját. […]

Tovább…

Francia támogatással fejlődik a közös cirokprojekt

A Sorghum ID európai, szakmaközi cirokszervezet és a Nitrosorg együttműködési projekt konkrét célokat tűzött ki maga elé: a minőség maximális javításával javítani kívánja a fajtaszelekciót, különös tekintettel a fehérjetartalomra, az emészthetőségre, valamint a baromfitakarmányozásra való alkalmasság előtérbe állításával; a projekt másik célja a nemesítőknek való tudásátadás. […]

Tovább…

Segítségül jött a szükséghelyzeti engedély: szemes- és silócirok kultúrákban is használható a Viper

Összesen 3 ezer hektáron rizs, 15 ezer hektáron pedig cirok növényvédelemre használható szükséghelyzeti engedéllyel a Viper™ gyomirtó szer. A 6300/26-2/2022 számon engedélyt kapott készítmény cirok kultúrában kakaslábfű, köles- és muhar fajok ellen földi permetezéses kijuttatással alkalmazható. Rizstermesztésnél a kakaslábfű, a muhar fajok és a zsióka ellen használható hasonló technológiával. […]

Tovább…

A hagyományos kultúráknál ellenállóbb a klímaváltozás hatásaival szemben a cirok

“A mezőgazdaság az éghajlati és környezeti kihívásokkal szemben” címmel tartott előadást Serge Zaka, az agroklimatológia iránt szenvedélyesen érdeklődő tudós. A kutatói tevékenysége középpontjában az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatása áll. A szakember a 2021-es, Franciaországban, Toulouse-ban tartott cirokkonferencián nagyon fontos, a gazdákat is érzékenyen érintő technológiai előnyökről is beszélt a cirok termesztésével kapcsolatban. […]

Tovább…

A cirok minden része hasznosítható

A ciroknövény több szempontból is fontos haszonnövény. Számos piaci értékesítési lehetőséget kínál a humán táplálkozás, az állati takarmányozás, a bioenergia és a bioanyagok területén. Továbbá ugyanabból a cirokkultúrából a szemek felhasználhatók a humán táplálkozásban, a növény szárából kinyert lében található vízben oldódó cukrokból bioetanol készül, a megmaradt, kipréselt szárat pedig állati takarmányozásra vagy energiafejlesztésre lehet használni kapcsolt energiafejlesztés vagy második generációs bioüzemanyag formájában. […]

Tovább…

Eloszlatnák a cirok rossz emészthetőségének tévhitét

Sok gazda gondolja azt, hogy a cirok magas tannintartalommal rendelkező növény. Ez azért vet rossz fényt rá, mert az együregű gyomrú állatok takarmányozásában a tápban jelenlévő tannin jelentősen rontja az emészthetőséget. Több elemzés alapján viszont elmondható, hogy a cirokban jelen lévő 1 százalék tannin a sertéseknél 7, a baromfinál pedig 11 százalékkal csökkentette a hasznosítható energia értékét. Az európai cirokra azonban mindez már nem igaz. […]

Tovább…