Eloszlatnák a cirok rossz emészthetőségének tévhitét

Sok gazda gondolja azt, hogy a cirok magas tannintartalommal rendelkező növény. Ez azért vet rossz fényt rá, mert az együregű gyomrú állatok takarmányozásában a tápban jelenlévő tannin jelentősen rontja az emészthetőséget. Több elemzés alapján viszont elmondható, hogy a cirokban jelen lévő 1 százalék tannin a sertéseknél 7, a baromfinál pedig 11 százalékkal csökkentette a hasznosítható energia értékét. Az európai cirokra azonban mindez már nem igaz.

A tannin növényi eredetű polifenol. A tannin (csersav) képes kicsapni és megkötni a fehérjéket. Olyan vegyületet alkot, amely ellenáll az enzimeknek, és amelyet a növények kémiai védekezésként használnak a kórokozók és a növényevő állatok ellen.

Az európai cirok jó emészthetőségű
Az európai cirok jó emészthetőségű

Miért tanninmentes a cirok az Európai Unióban?

Azért, mert az uniós tagállamokban csak akkor jegyeznek be új cirokfajtát, amennyiben az megfelel a „Tannintartalom <0,3” feltételnek. Ez a szint annyira alacsony, hogy semmilyen hatással sincs a tápok minőségére, ezért „tanninmentesnek” nevezhetőek – írta a Sorghum ID.

Az európai cirokban 30 év óta nincsen tannin, ezt az alábbi elemzés is mutatja:
A tannintartalom csökkent az európai cirokban
A tannintartalom csökkent az európai cirokban

Ebben a táblázatban minden pont egy-egy európai fajtának felel meg (kékkel jelöltek a 80-82-ben bejegyzett fajták, pirossal a 89-91-ben, és zölddel a 2010-ben bejegyzettek). 

Két következtetés vonható le:
  • Erős összefüggés mutatható ki a tannintartalom és a cirok beltartalmi értéke között.
  • A 80-as évek vége óta az európai cirok tanninmentes.

Alexandre Calendreau az IDENA receptúrákért felelős szervezeti egységének a vezetője, és az ő feladata, hogy az állati takarmányozásban felhasznált termékek receptúráját kialakítsa. Meggyőződése, hogy a cirok még azért nem nyert több teret a takarmányozásban, mert még makacsul tartják magukat azok az előítéletek, amelyek az európai cirokgenetika esetében már teljesen alaptalanok.

Így látja a cirok tannintartalmát Alexandre Calendreau az IDENA receptúrákért felelős szervezeti egységének a vezetője
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Komoly konkurenciát kaphat a kukorica Gyakran téma, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben más növények termesztésére kell átállni a mostaniak helyett. Ezt mondani könnyű, viszont valódi...
Erős hátszéllel letaszíthatja a trónról a cirok a ... A cirok termőterülete Magyarországon körülbelül 20 ezer hektárra tehető, amivel harmadikok vagyunk az Európai Unió rangsorában. A jövőben azonban az E...
Így könnyű – pénzelik a kukorica legnagyobb ellenf... Időről időre felmerül a téma: van-e olyan növény, amely sikeresen helyettesítheti a kukoricát a takarmányozásban. Ilyenkor a cirok jut eszébe sokunkna...
A cirok a jövő alternatív takarmánynövénye Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő ...
Felejtse el a kukoricát, a jövő a cirokra fogad Kevésbé igényes, mint a kukorica, kiemelkedő a szárazságtűrése, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához nagyjából feleannyi vizet használ fel,...
Ez a szántóföldi kultúra jól bírja a klímaváltozás... A klímaváltozás igencsak átformálhatja a gazdálkodás szerkezetét Magyarországon is. Egyre inkább felértékelődnek a kevésbé kedvező adottságok esetén ...