Sok gazda gondolja azt, hogy a cirok magas tannintartalommal rendelkező növény. Ez azért vet rossz fényt rá, mert az együregű gyomrú állatok takarmányozásában a tápban jelenlévő tannin jelentősen rontja az emészthetőséget. Több elemzés alapján viszont elmondható, hogy a cirokban jelen lévő 1 százalék tannin a sertéseknél 7, a baromfinál pedig 11 százalékkal csökkentette a hasznosítható energia értékét. Az európai cirokra azonban mindez már nem igaz.
A tannin növényi eredetű polifenol. A tannin (csersav) képes kicsapni és megkötni a fehérjéket. Olyan vegyületet alkot, amely ellenáll az enzimeknek, és amelyet a növények kémiai védekezésként használnak a kórokozók és a növényevő állatok ellen.
Miért tanninmentes a cirok az Európai Unióban?
Azért, mert az uniós tagállamokban csak akkor jegyeznek be új cirokfajtát, amennyiben az megfelel a „Tannintartalom <0,3” feltételnek. Ez a szint annyira alacsony, hogy semmilyen hatással sincs a tápok minőségére, ezért „tanninmentesnek” nevezhetőek – írta a Sorghum ID.
Az európai cirokban 30 év óta nincsen tannin, ezt az alábbi elemzés is mutatja:
Ebben a táblázatban minden pont egy-egy európai fajtának felel meg (kékkel jelöltek a 80-82-ben bejegyzett fajták, pirossal a 89-91-ben, és zölddel a 2010-ben bejegyzettek).
Két következtetés vonható le:
- Erős összefüggés mutatható ki a tannintartalom és a cirok beltartalmi értéke között.
- A 80-as évek vége óta az európai cirok tanninmentes.
Alexandre Calendreau az IDENA receptúrákért felelős szervezeti egységének a vezetője, és az ő feladata, hogy az állati takarmányozásban felhasznált termékek receptúráját kialakítsa. Meggyőződése, hogy a cirok még azért nem nyert több teret a takarmányozásban, mert még makacsul tartják magukat azok az előítéletek, amelyek az európai cirokgenetika esetében már teljesen alaptalanok.