Egy új kutatás összefüggést talált a PRRS-járványok kitörése és az antibiotikum-használat között

Legutóbbi diplomamunkájában Isadora Machado, az Iowa Állami Egyetem Állatorvos-tudományi Főiskolájának posztgraduális kutatási asszisztense megmérte a PRRS-járvány által okozott másodlagos fertőzések leküzdéséhez szükséges antibiotikumok mennyiségét. Megállapította, hogy a sertéstelepen kitört PRRSv-járvány összefüggésbe hozható az antibiotikum-használat növekedésével. Ez feltárta a PRRSV-fertőzés megelőzésének fontosságát az antibiotikum-használat potenciális csökkentése érdekében.

A PRRS egy súlyos sertésbetegség, amely több mint 3 évtizede hatalmas gazdasági veszteségeket okoz a globális sertéságazat számára. A PRRS vírustörzsei nemcsak közvetlenül okozzák a sertések halálát és betegségét, hanem ahogy Machado elmagyarázza a kutatásban, a PRRS-nek immunszuppresszív hatása is van. Mivel a PRRS víruscsomag csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, növeli annak kockázatát, hogy a sertés olyan baktériumok által okozott társfertőzésben szenvedjen, mint a Streptococcus suis és a Glaesserella parasuis. “Ez megköveteli az állatorvostól, hogy stratégiailag antibiotikumokat használjon az érintett állatok kezelésére, növelve a kezelési költségeket a növekedési fázisban” – jegyzi meg Machado a dolgozatában.

Az antibiotikumok mennyiségi meghatározása

Machado és munkatársai azt találták, hogy az antibiotikumok használata a vizsgált sertéstenyésztő sertéseiben (injekcióval és vízzel szállítva) hatalmas mértékben – 379% -kal – nőtt egy 15 hetes járványos PRRS fázisban. Ugyanakkor az injekciós antibiotikumok használata is 274% -kal nőtt a gazdaságban a piaci súlyhoz közelebb eső sertésekben.

Machado a dolgozatában megjegyzi, hogy a kezdeti fázisban a leggyakrabban injektált antibiotikum az ampicillin volt, az összes injekció 49% -ával, ezt követi a linkomicin (31%) és az enrofloxacin (20%). A befejező fázisban az injekciók 72% -a linkomicin volt, ezt követte az enrofloxacin (28%).

Génszerkesztési fejlesztések

Eközben további fejlesztések történtek a PRRS területén. Két elsimert állatgenetikai vállalat génszerkesztést alkalmaz a PRRS vírusokkal szembein rezisztens sertések előállítására. Ezek a sertések génszerkesztésen mentek keresztül, ami azt eredményezi, hogy sejtfelületükön hiányzik egy fehérje, amely jelenlétében lehetővé teszi a PRRS vírus bejutását.

A génszerkesztés hatékony technika, ahol egyetlen gén vesz részt egy tulajdonságban; ebben az esetben úgy tűnik, hogy egyetlen gén kiütése ennek a felszíni fehérjének a termeléséhez teljesen megakadályozza a PRRS fertőzést. Az ezekből a sertésekből származó utódok szintén rendelkeznek a génszerkesztéssel.

Jóváhagyás megszerzése

A PIC reméli, hogy jóváhagyást kap PRRS-rezisztens sertésére az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában, Japánban, Mexikóban, Brazíliában és más sertéstermelő országokban, például Kolumbiában. A közelmúltban megjelent a sertés jövőbeli felhasználására vonatkozó szabályozási meghatározás.

Az amerikai székhelyű állattenyésztési genetikai cég, az Acceligen szintén nemrégiben kezdte meg a PRRS-nek ellenálló génszerkesztett sertéseinek tenyésztését – olvastuk a pigprogress.net-en.

Vírusellenőrzés

Egy másik módja annak, hogy megakadályozzuk a PRRS vírusok bejutását a sejtekbe, ha a sertés sejtfelületén lévő fehérje belépési “kaput” egy kis molekulával kötjük össze. 2023-ban a Connecticuti Egyetem tudósai bejelentették, hogy a mesterséges intelligencia segítségével mintegy 4 millió kis molekulát vizsgáltak át, hogy megtalálják azt, amely úgy tűnik, hogy 100% -os sikerarányt mutat a laboratóriumi tesztekben, még kis dózisban is. A sertéseken végzett vizsgálatok folyamatban vannak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...