A szarvasmarhatartók figyelmét kérik

A hazai agrártámogatási rendszer egyik legfontosabb alappillére a termeléshez kötött támogatások jogcímcsoportja. Ez ugyanis a támogatási rendszer egyik legcélzottabb beavatkozás típusa. A zöldség- és gyümölcstermesztéstől kezdve egészen az állattenyésztési ágazatokig, illetve az azokat takarmánnyal részben ellátni képes fehérjenövények termesztéséig igen széles körben fejti ki jövedelempótló, kockázatcsökkentő hatását. A korábbi időszakhoz képest az Európai Bizottság sokkal szigorúbb feltételekhez kötötte ezen támogatások fennmaradását. Az érintett növénytermesztési jogcímek után jelen tájékoztató célja bemutatni, hogy a víz keretirányelvvel való összhang megteremtése – mint új uniós elvárás – hogyan jelenik meg a nemzeti joganyagban, illetve annak milyen gyakorlati vetületei lesznek a termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás igénylésére vonatkozó kérelmek ellenőrzése és elbírálása során. Az ellenőrzések januárban kezdődhetnek. […]

Tovább…

Digitalizációs módszerekkel teszik jövőállóvá az állattenyésztést az ÖMKi szakemberei

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) fontosnak tartja felhívni a figyelmet a helyi, fenntartható állattenyésztés fontosságára, a tudatos táplálkozásra, valamint a szabadtartású, ökológiai gazdálkodásból származó állati termékek előnyeire. A fenntartható állattartás fejlesztése ugyanis kulcsfontosságú egy jövőálló élelmezési rendszer kialakítása szempontjából. […]

Tovább…

Összefoglalta a hús- és tejalternatívák lehetőségeit az ENSZ Környezetvédelmi Programja

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) új jelentése szerint a hús- és tejalternatívák térnyerése „jelentősen csökkentheti” a globális élelmiszerrendszer környezeti hatásait. A dokumentum, melynek címe „Mi fő? Elemzés a konvencionális állati termékekkel szembeni új alternatívák potenciális hatásáról”, szerint ez a pozitív hatás leginkább a magas- és közepes jövedelmű országokban érezhető. […]

Tovább…

Keselyűk veszélyeztetik a szarvasmarhákat

Egy amerikai szenátor olyan jogszabályt nyújtott be, amely lehetővé tenné a gazdák és farmerek számára, hogy kiirtsák az állatállományukat fenyegető fekete keselyűket. Szerinte jogot kell biztosítani számukra arra, hogy megvédjék állataikat a ragadozóktól. Megjegyzi, hogy a fekete keselyű támadások gyakran több órán át tartana és átlagosan 2 ezer dollárba kerülnek a farmereknek minden megölt borjú után. […]

Tovább…

Sokat segít az állattenyésztőknek a SEBASTIEN döntéstámogató rendszer

Egyre nagyobb hangsúlyt kap az állattenyésztés üvegházhatású gázkibocsátása, valamint az ágazathoz kötődő kibocsátások csökkentése. Ezért elindították a SEBASTIEN projekt-et (Smarter LivEstock Breeding through Advanced Services Tailoring Innovative and multi-sourcE data to users’ Needs). A kezdeményezés célja egy döntéstámogató rendszer (DSS – Decision Support System) létrehozása. […]

Tovább…

Három napig tartott az állattenyésztők ünnepe Kaposváron

Újra állattenyésztő ünnep volt a Dél-Dunántúlon; közel 35 ezren látogattak ki a KÁN Egyetemi Napok rendezvényeire a Somogy vármegyei Kaposváron. A szeptember 29. és október 1. között zajló program ebben az évben helyt adott az állattenyésztők ünnepének, a III. Állattenyésztők Napjának is. A kiállítás szakmai rendezvényei mellett ezúttal is nagy szerepet kaptak a közönségprogramok. […]

Tovább…

Pozitív változást hoz a masztitisz kezelésében a Gram-pozitív kimutatási teszt

A klinikai tőgygyulladás, a masztitisz jelentős probléma a tejtermelő gazdaságokban. A tejelő szarvasmarhák antibiotikum-használatának egyik fő okozója is. A tőgygyulladást, azaz az emlőmirigy gyulladását leggyakrabban bakteriális intramammáris fertőzés okozza. A Mastigram+ egy új, gazdaságon belüli Gram-pozitív kimutatási teszt, amely megváltoztatja a tőgygyulladás kezelését a gazdaságokban. […]

Tovább…

Pontosan megítélhető a sertéshúst jellemző márványozottság – okostelefonos képekkel

Kínai kutatók egy sekély kontextuskódoló hálózat – Marbling-Net – használatát vizsgálták a sertéshús márványozottsági régióinak pontos szegmentálására okostelefonos képekről. A sertéshúst jellemző márványozottság a sertéshús minőségéhez és ízéhez hozzájáruló intramuszkuláris zsírtartalom megjelenítése. A vizuális pontozás szubjektív megközelítés a márványozottsági jellemzők értékelésére […]

Tovább…