A hőstresszben szenvedő brojlereknek C-vitamin és zöldtea-kivonat segít

Tudósok szerint a brojlereknek antioxidánsokkal, például zöldtea-kivonattal (GTE) és C-vitaminnal (VC) való etetése enyhítheti a magas hőmérséklet okozta stresszt. Úgy tűnik, hogy a VC etetése az első naptól kezdve hatékonyabban enyhíti a stresszt, ami arra utal, hogy fontos lehet meghatározni a további funkcionális anyagok megfelelő időzítését a különböző stresszhatások hatékony csökkentése érdekében. […]

Tovább…

A baromfitakarmányok tápértékét feljavított rovarok növelik

A kutatók azt remélik, hogy a táplálkozás szempontjából feljavított rovarok alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal biológiailag megerősíthetik a baromfitakarmányokat, növelve azok tápértékét. A légylárvákat olyan élelmiszerhulladékkal fogják etetni, amelyet nanoméretű természetes ásványi anyagokkal javítanak fel, mielőtt a baromfitakarmányhoz adnák. […]

Tovább…

Javítja a precíziós tenyésztés a malacok túlélési arányát

A sertéstenyésztés egyik nagy kihívása napjainkban az, hogy a malacok egészségesen átvészeljék a laktációt. Útnak indításuk egyik módja a „precíziós tenyésztés”. De mit is jelent ez pontosan? A precíziós tenyésztés a modern biotechnológia, például a génszerkesztés alkalmazása az állattenyésztésben. A génszerkesztés speciális enzimeket használ a DNS-nek a DNS-szekvencia meghatározott pontjain történő elvágására. […]

Tovább…

Szerves nyomelemkomplexek és ízületi porc – alig van hatás a sertéseknél

Amerikai kutatók a közelmúltban értékelték a szerves nyomelemkomplexek hatását a sertések felkarcsontfejporcában korai stádiumú osteochondrotikus elváltozások helyreállítására. Az ízületi porc egy porózus anyag, amely proteoglikánok hálózatából áll. Ezek kollagénfibrillákból álló mátrixban vannak eloszlatva, amely elnyeli a terhelést, és alacsony súrlódású érintkezési felületet biztosít az ízületeknek. […]

Tovább…

Mutatja az utat az egészségügyi szektor – a takarmányipar technológiai jövője

Az állattenyésztés jövőbeni fenntarthatóságához az állatok takarmányozásának pontosnak és hatékonynak kell lennie. Mindazonáltal a mezőgazdaság a legkevésbé digitalizált iparág, de hatalmas fejlődési potenciállal és munkaerő-hatással rendelkezik. Hogy fog ez kinézni? A takarmányipar tanulhatna az egészségügytől, amely gyorsan átvette a digitális termékeket. A kórházak, gondozási intézmények, sőt otthonok is minden nap használnak robotokat, a dolgok internetét (IoT) és mesterséges intelligenciát (AI). Mivel a mezőgazdaság saját technológiai átalakuláson megy keresztül, az egészségügy technológiai átalakulása két trendet jelent a takarmányipar számára: a technológia nem csökkenti a dolgozók számát, hanem megváltoztatja a munka típusát és a vezetést. Mezőgazdasági robotok A robotok akár 3000 vérmintát […]

Tovább…

Nem ismerjük eléggé a proteázok kínálta előnyöket!

Nem ismerjük annyira a proteázok képességeit, mint kellene. Ez volt a fő üzenete annak az előadásnak, amelyet Dr. Ludovic Lahaye tartott a Kanadai Takarmányozási Szövetség legutóbbi konferenciáján. A takarmány-adalékanyagok e csoportját ezért alaposan meg kell vizsgálni, hogy ne vesszen kárba a bennük  – vagy a természetes úton előállított  proteázokban – rejlő lehetőség. […]

Tovább…

Jelentős javítást jelent az EuroSheep program a magyar juhágazat versenyképességének

A magyar juhágazat helyzetét javítja az Európai Unió HORIZON2020 programja keretében támogatott EuroSheep projekt. A program három éve alatt számos nemzetközi jó gyakorlatot ismerhettek meg a juhágazat szereplői. A nemzetközi projektben való részvétel és az összegyűjtött jó gyakorlatok bemutatása hatékonyan hozzájárulhat a hazai juhtenyésztés fejlesztéséhez és a versenyképességének javításához. […]

Tovább…

Mikroszkóp alatt a mikrobiális sokféleség a baromfiágazati rendszerekben

A brojlertermelési rendszer típusa jelentősen befolyásolja mind a madarakat, mind a környezetüket, és a különböző tenyésztési rendszerekhez eltérő mikrobiális sokféleség, közösség társul. A North Carolina State University kutatói az állatok növekedésének optimalizálása, a jólét fokozása  céljából vizsgálták a brojlertenyésztési rendszerek hatását a gazdaságok mikrobiom-összetételére és környezetükre. […]

Tovább…