A hőstresszben szenvedő brojlereknek C-vitamin és zöldtea-kivonat segít

Tudósok szerint a brojlereknek antioxidánsokkal, például zöldtea-kivonattal (GTE) és C-vitaminnal (VC) való etetése enyhítheti a magas hőmérséklet okozta stresszt. Úgy tűnik, hogy a VC etetése az első naptól kezdve hatékonyabban enyhíti a stresszt, ami arra utal, hogy fontos lehet meghatározni a további funkcionális anyagok megfelelő időzítését a különböző stresszhatások hatékony csökkentése érdekében.

A kutatás a VC és a GTE stresszoldó hatását vizsgálta magas hőmérsékletű brojlercsirkéknél.

A 22. naptól kezdve 2 héten át biztosítottákk a hőterheléses környezetet a brojlereknek, és 24 órán keresztül 33+/- 1C, 55+/10%-os hőmérsékleten tartották
A 22. naptól kezdve 2 héten át biztosítottákk a hőterheléses környezetet a brojlereknek, és 24 órán keresztül 33+/- 1C, 55+/10%-os hőmérsékleten tartották (Fotó: Pixabay)

A kutatás

Összesen 880 darab 1 napos madarat használtak fel a következő kezelésekkel:

takarmány-adalékanyagok nélkül (kontroll)

VC 250mg/kg hozzáadása 1. naptól, VC1

GTE 600mg/kg 1. naptól kezdve, GTE1

VC 250mg/kg hozzáadása, a 22. naptól, VC 22

GTE 600mg/kg hozzáadása, a 22. naptól, GTE22.

A 22. naptól kezdve 2 héten át biztosítottákk a hőterheléses környezetet, és 24 órán keresztül 33+/- 1C, 55+/10%-os hőmérsékleten tartották. A takarmányt és a vizet ad libitum biztosították, és a brojlertermelés minden kezelésnél hasonló volt.

Az eredmények

Az eredmények azt mutatták, hogy a csirkehús minőségében a VC és a GTE hozzáadása hatással volt a hús színére és pH-értékére (P<0,05). A GTE pozitív hatással volt a mellhús antioxidáns-kapacitására és minőségmegőrzésére (P<0,05). A GTE1 jelentősen csökkentette az összkoleszterinszintet, a VC1 pedig az AST és az IgM szintjét (P<0,05).

A Son Jiseon, a Koreai Baromfikutatási Intézet munkatársa által vezetett vizsgálat megállapította, hogy a VC1 csoport pozitív hatással volt a bélmorfológia fenntartására és fejlődésére, alacsonyabb rektális hőmérsékletet mutatott, és stresszoldónak bizonyult.

Ez arra utal, hogy fontos meghatározni a funkcionális anyagok hozzáadásának megfelelő időzítését az állattenyésztésben előforduló különböző stresszhatások hatékony csökkentése érdekében.

A kutatás a Journal of Animal Science – A comparative study on feeding timing and additive types of broilers in a high-temperature environment – PubMed című folyóiratban jelent meg.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Remek brojler eredmények Pénzesgyőrben A Veszprém megyei Pénzesgyőr falu szélén jelenleg egy kétszintes épületben neveli a szárnyasokat Schvéger György, aki 1986 óta foglalkozik baromfi nev...
Uralja a csirkehús-piacot Lengyelország, a románok... Lehagyták Nagy-Britanniát és Franciaországot, és Európa teljes csirkehús-előállításának ötödét adják a lengyelek. A többi uniós ország csirkehústerme...
11,5 millió brojlerből 9 milliót az UBM takarmányo... 2019. december 10-én az UBM és a MA-KA képviseletében többedmagunkkal vettünk részt az Aviagen Kft. több éve rendszeresen szervezett ”Ross 400 C...
Sertés és brojlercsirke – fenntarthatóaknak kell l... A sertés- és brojlercsirkeipar kulcsfontosságú eleme az Európai Unió gazdaságának. A fenntarthatóság elérésének egyik fő módja ezekben az ágazatokban...
Korlátozni kell a brojlerek takarmányozásának megv... Annak érdekében, hogy a tápanyagszükségletet a madarak életkorához igazítsuk, a termelési ciklus során változtatni kell a takarmányspecifikációkat. B...
Mikroszkóp alatt a mikrobiális sokféleség a baromf... A brojlertermelési rendszer típusa jelentősen befolyásolja mind a madarakat, mind a környezetüket, és a különböző tenyésztési rendszerekhez eltérő mi...