Mikroszkóp alatt a mikrobiális sokféleség a baromfiágazati rendszerekben

A brojlertermelési rendszer típusa jelentősen befolyásolja mind a madarakat, mind a környezetüket, és a különböző tenyésztési rendszerekhez eltérő mikrobiális sokféleség, közösség társul. A North Carolina State University kutatói az állatok növekedésének optimalizálása, a jólét fokozása  céljából vizsgálták a brojlertenyésztési rendszerek hatását a gazdaságok mikrobiom-összetételére és környezetükre.

A vizsgálat során a kereskedelmi és háztáji rendszerekből különböző mintákat gyűjtöttek és elemeztek, és jelentős különbségeket találtak a mikrobiális diverzitás méréseiben.

A háztáji állományok magasabb alfadiverzitás-méréseket mutattak a talaj- és vízmintákban, míg a kereskedelmi gazdaságok magasabb értékeket mutattak az alom- és takarmánymintákban. Itt is megfigyelhető a mikrobiális sokféleség
A háztáji állományok magasabb alfadiverzitás-méréseket mutattak a talaj- és vízmintákban, míg a kereskedelmi gazdaságok magasabb értékeket mutattak az alom- és takarmánymintákban. Itt is megfigyelhető a mikrobiális sokféleség (Fotó: Pixabay)

Mikrobiális taxonok

A háztáji állományok magasabb alfadiverzitás-méréseket mutattak a talaj- és vízmintákban, míg a kereskedelmi gazdaságok magasabb értékeket mutattak az alom- és takarmánymintákban. A mikrobiális diverzitásban mutatkozó különbségek az egyes mikrobiális taxonok relatív gyakoriságában is tükröződtek.

A háztáji állományokban a Proteobacteria szintje az idő múlásával nőtt, míg a Firmicultes szintje csökkent. A Campilobacterota, beleértve a Campylobacter nevű fő kórokozót is, idővel nőtt a kereskedelmi gazdaságok környezetében.

A csirkék jobb növekedési teljesítményével összefüggésbe hozható Bacteroides a háztáji gazdaságokban nagyobb mennyiségben fordult elő. A patogén Acinetobacter azonban sokkal nagyobb arányban jelent meg a háztáji csirkék ürülék- és etetőtamponmintáiban. A Brevibacterium és a Brachybacterium jelenléte, amely a brojlerállományok alacsony teljesítményéhez társul, sokkal magasabb volt a kereskedelmi brojlercsirkékből vett mintákban.

Gazdálkodási gyakorlatok és környezeti feltételek

A Muhammed Shafeekh Muyyarikkandy által vezetett kutatók szerint a mikrobiális összetételben és diverzitásban megfigyelt különbségek arra utalnak, hogy a gazdaságok gazdálkodási gyakorlatai és a környezeti feltételek jelentősen befolyásolják a baromfi egészségét és jólétét, és potenciális hatással lehetnek az emberi és környezeti egészségre.

Ezeknek az összefüggéseknek a megértése célzott beavatkozásokat eredményezhet a baromfitermelés optimalizálására, az állatok jólétének javítására, valamint az élelmiszerből származó kórokozók és az antimikrobiális rezisztencia kockázatának mérséklésére – mondták, hozzátéve, hogy ez az „Egy egészség” koncepció egyik kritikus szempontja.

A kutatás a legfontosabb mikrobiális szereplők és a kereskedelmi és háztáji állományokban tapasztalható ingadozásaik megértésével alapot nyújt a madarak egészségének és jólétének optimalizálását célzó célzott stratégiák kidolgozásához.

(Forrás: poultryworld.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Rendőrből gazdálkodó Srej Ferenc nyugdíjas rendőr a családja ellátását biztosítja: szárnyasok tenyésztésébe és nevelésébe fogott Hatvanban. A Hatvani Rendőrkapitányság eg...
Mutáns tojásról beszél a Facebook Előfordul, hogy a szokásos tojás helyett kicsit nyúltabbat talál a gazda a fészekben, de amivel most találkozott egy termelő, arra még nem volt példa....
Idén is megünnepeltük a baromfikat! A baromfiágazat kiemelten fontos szerepet tölt be a hazai állattenyésztésben, ezért 2010-ben jött létre magyar kezdeményezésre a Baromfi Világnapja öt...
Nehézségek után felemelkedőben a francia baromfiág... Az Amerikai Egyesült Államokban az év eddigi szakaszában több csirkehúst állítottak elő, mint egy évvel korábban és a továbbiakban is erősödés várható...
Állatjóléti támogatást lehet igényelni baromfitart... Jó hírt kaptak a baromfitartók, ugyanis támogatás ütheti a markukat! Júniusban lehet benyújtani az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a ...