Debrecenben versengtek egymással a legjobb magyar – és szomszédos országbeli – pálinkák

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (XII.) Pálinka- és Párlatversenyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé.

Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett. A verseny idei győztese az Árpád és Vadász Pálinka lett.

Nemzeti italunk presztízse az elmúlt évtizedekben nagyot nőtt, ma már az évszázadok óta épített világmárkákkal is felveszi a versenyt
Nemzeti italunk presztízse az elmúlt évtizedekben nagyot nőtt, ma már az évszázadok óta épített világmárkákkal is felveszi a versenyt (Fotó: Pixabay)

Nemes cél, akarat és befektetett munka: ez az a három erény, amely összeköti mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben a magyar pálinka hírnevéért dolgoztak – mondta Bognár Lajos főállatorvos a Quintessence – XII. Pálinka és Párlatversenyen, Debrecenben.

Bognár Lajos beszédében kitért arra, hogy a versenyre nevező vállalkozók és főzőmestereik ismét magasra tették a lécet, és a folyamatos kísérletezéseiknek köszönhetően idén is kiváló minőségű pálinkákkal neveztek. A szervező szakemberek a világjárvány miatti kényszerű szünetben sem tétlenkedtek, és tovább fejlesztették a verseny értékelési rendszerét.

Az így megalkotott új, 100 pontos bírálati rendszer egyrészt komoly iránymutatással szolgál a készítőknek párlataik további tökéletesítéséhez, másrészt ösztönzést és segítséget nyújt a fejlődéshez, az érvényesüléshez – fogalmazott az MTI közleménye,  amelyet átvett a hellovidek.hu.

A főállatorvos hangsúlyozta, a magyar kormány az elmúlt évek alatt sokat tett az ágazat fejlődéséért támogatási és szabályozási szinten is, példaként említette a pálinka és a törkölypálinka hungarikum-bejegyzését. Hozzátette, ezeknek a lépéseknek köszönhető, hogy nemzeti italunk presztízse az elmúlt évtizedekben nagyot nőtt, ma már az évszázadok óta épített világmárkákkal is felveszi a versenyt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szicsek Feketeribizli pálinkája győzött A június 19-én megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen a kereskedelmi főzdék részvétele rekordszámú volt: 50 főzde 335 mintával ver...
Törvénybe foglalható a pálinka jó íze? Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Előfordulhat-e, hogy egy párlat ugyan mindenben megfelel a törvé...
Magyarország nem támogatja az otthoni pálinkafőzés... A magyar kormány továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását. Ezért igyekszik elérni, hogy az unió engedélyezze a saját célra törté...
Erősödik az igény a házi pálinkára Újra napirendre kerülhet az Európai Unió illetékes fórumain az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne elő...
Európai Uniós elismerést és védelmet kapott a Vasi... Oltalom alá vette a „Vasi vadkörte pálinka” elnevezést március 25-én az Európai Bizottság. Ezzel 66-ra emelkedett az uniós oltalomban részesülő magya...
Kalandos úton jött az alapanyag – gin után rum is ... Legalább 4000-féle gin van a világon, amit nagy tisztaságú gabonaszeszből kell készíteni. Ezek legfőbb aromahordozója a boróka. Ezenkívül minden főző...